Jurij Gagarin prije 60 godina postao prvi čovjek u svemiru: "Njegov je cilj bio preživjeti. Šanse za uspjeh u to vrijeme nisu procjenjivane na više od 60%"

Prije 60 godina čovječanstvo je ušlo u svemirsku eru. Sovjetski kozmonaut Jurij Gagarin postao je prvi čovjek u svemiru.

M.V. | 12.04.2021. / 22:20

Prije točno 60 godina Jurij Gagarin lansiran je u svemir u kapsuli Vostok. Za 108 minuta napravio je jednu orbitu oko Zemlje, iskočio iz kapsule i spustio se padobranom.

Njegov je cilj bio preživjeti. To je bilo glavno uzimajući u obzir da šanse za uspjeh u to vrijeme nisu procjenjivane na više od 60 %, nešto više od polovice
, kazao je ruski zrakoplovni stručnjak Vadim Lukaševič.

Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetio je mjesto kod grada Engelsa oko 850 kilometara jugoistočno od Moskve gdje se Gagarin spustio. Godišnjica prvog leta u svemir obilježava se diljem Rusije.

U Velikom Novgorodu stotine dronova osvijetlile su nebo. U Bajkonuru, kazahstanskom svemirskom centru iz kojeg je poletio poseban koncert.

Ovo je u slavu tog velikog heroja, Gagarina. U slavu znanstvenika koji su sve to napravili, rekao je dirigent i violinist Juri Bašmet.

Čestitke su stigle i iz svemira.

Prijatelji, na današnji dan želimo čestitati svima na ovoj proslavi, ovoj godišnjici. Zahvaljujemo svima koji su posvetili živote istraživanju svemira. Zahvaljujemo svima koji su radili i rade pokrećući čovječanstvo naprijed u istraživanju svemira, poručio je Pjotr Dubrov, ruski kozmonaut na Međunarodnoj svemirskoj postaji.

Povodom 60 godina prvog svemirskog leta u prisutnosti ruskog veleposlanika ispred Industrijsko obrtničke škole u Puli otkrivena je Gagarinova bista. Nakon svemirskog leta Gagarin je postao popularan diljem svijeta.

Više nikad nije poletio u svemir. Poginuo je samo sedam godina poslije tijekom probnog leta borbenim zrakoplovom.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti