8 najiščekivanijih telefona i tableta u 2015. godini

Nova 2015. godina trebala bi nam donijeti brojna poboljšanja na području pametnih telefona - u dizajnu, kamerama, trajanju baterije, raznim performansama i ostalim karakteristikama.

Monika Nožić Monika Nožinić | 03.01.2015. / 13:32

8 najiščekivanijih telefona i tableta u 2015. godini

Nova 2015. godina trebala bi nam donijeti brojna poboljšanja na području pametnih telefona - u modernijem dizajnu, boljim kamerama, dužem trajanju baterije, raznim performansama i ostalim karakteristikama.

Naravno, željno se iščekuju i noviteti na području tableta, pametnih satova i drugih gadgeta. U ovoj ćemo godini svjedočiti početku tranzicije na 64 bita za Android, a Qualcomm je, kao najveći proizvođač čipova za Android, širokih ruku prihvatio ovaj izazov i napravio sveobuhvatnu liniju 64-bitnih čipova - od onih za low-end modele pa sve do najjačih. U prošloj je godini započela mala revolucija kada je u pitanju trajanje baterije, a nastavak tog trenda očekuje se i ove godine. No, koji su to gadgeti koji su ove godine najiščekivaniji na svjetskom tržištu? Pogledajte listu 8 veličanstvenih:

1. Apple iPhone 6S/iPhone 6S Plus

Očekivani datum prodaje: sredinom rujna 2015.

Apple iPhone 6 i iPhone 6 Plus u 2014. su srušili sve rekorde, a kako stvari stoje, istim će stopama nastaviti i u 2015. godini. Uz premium dizajn, kao i razvijeni softver s iOS 8 sustavom i jednostavnošću uporabe, u njihov uspjeh nije bilo nikakve sumnje.

Pitanje je hoće li novi iPhone 6s i 6s Plus imati nešto što bi nas moglo iznenaditi? Iako ne očekujemo nikakve promjene u dizajnu i veličini zaslona, očekujemo bolji senzor fotoaparata koji će nam donijeti više megapiksela za detaljnije slike, a nadamo se i dodatnim, uobičajenim iznenađenjima iz Applea.

 

 

2. Apple iPad Pro (12-inčni model)

Očekivani datum prodaje: proljeće 2015.

Već neko vrijeme slušamo o 12,2-inčnom iPad Pro modelu, ali čini se da će 2015. biti godina u kojoj bi Apple konačno mogao unijeti nešto novo i promijeniti definiciju tableta. Nagađa se kako bi iPad Pro mogao zamijeniti 7,9-inčni iPad Mini. Novi i veći iPad će tako doći s fokusom na produktivnost, a ne bi nas iznenadilo da Apple ažurira i iOS za iPad.
 

3. Amazon Kindle Fire 2015 edition

Očekivani datum prodaje: rujan 2015.

Amazonov Kindle Fire jedan je od najvećih konkurenata za titulu najpopularnijih tableta baziranih na Androidu, ali kako budućnost tableta postaje sve neizvjesnija, teško je predvidjeti kako će Kindle Fire 2015 izdanje izgledati pa preostaje samo čekati njegovu pojavu.

Sudeći prema glasinama, ovaj će tablet imati veći zaslon koji će omogućiti više produktivnosti. Kao i uvijek, očekujemo veliku cijenu, ali i vrhunski hardver.

4. HTC One (M9)

Očekivani datum prodaje: početak ožujka 2015.

HTC One (M8) svojim modernim dizajnom, profinjenošću i kvalitetom postavlja nove standarde za Android uređaje, a neki idu toliko daleko pa tvrde da je novi HTC-ov model inspiriran iPhoneom 6.

Prema najnovijim informacijama uređaj će imati 64-bitni octa-core Snapdragon 810 procesor i 3GB RAM-a. HTC ovaj put odustaje od DUC Camera konfiguracije prisutne kod smartphonea HTC One M8 te se umjesto toga odlučio za prednju kameru od 13 i stražnju kameru od 20,7 megapiksela.

Glasine o Quad HD ekranu nisu točne jer će HTC One M9, prema novim informacijama, imati 5-inčni ekran rezolucije 1920x1080 piksela. Uređaj će koristiti operativni sustav 5,1 Lollipop, a imat će i "osvježenu" verziju korisničkog interfejsa Sense.

5. LG G4

Očekivani datum prodaje: svibanj 2015.

LG G4 mogao bi biti prvi telefon kojeg pokreće in-house LG sustav čipova te tako nastaviti stopama LG G3, ali i poboljšati zaslon koji je kod modela G3 bio jedna od slabijih točaka. LG je također tradicionalno održava nešto niže cijene od svojih konkurenata pa tako očekujemo i privlačne cijene, ali i veći pritisak na konkurente.

 

6. Motorola Moto G 2015 edition

Očekivani datum prodaje: proljeće 2015.

Motorola Moto G povoljnim je uređajima započeo malu revoluciju još krajem 2013. godine, kada je započela prodaja prve generacije Moto G modela, kao i 2014. godine, u kojoj je izdanje Moto G impresioniralo omjerom cijene i kvalitete. Nadamo se da će nas Motorola u 2015. iznenaditi najviše do sada, prvenstvenom boljim zaslonom, dužim trajanjem baterije i kamerom.


 

7. Samsung Galaxy Note 5

Očekivani datum prodaje: početak rujna 2015.

Iako se Samsung Note 4 na tržištu pojavio tek nedavno, već smo čuli prve glasine o Galaxy Note 5. Sudeći prema glasinama koje kruže internetom, očekuje se nešto veći 5,9" zaslon s oštrijom, Ultra HD rezolucijom. Ipak, ovim glasinama ne treba vjerovati jer je sve još uvijek podložno promjenama, budući da se ovaj uređaj još nije niti počeo proizvoditi.

8. Xiaomi Mi5

Očekivani datum prodaje: srpanj 2015.

Kompanija Beijing Xiaomi Technology Co., Ltd. u samo godinu dana uspjela je postati najveći proizvođač pametnih telefona u Kini pa se tako, iako možda nikada niste čuli za njega, ovaj pametni telefon u vrlo kratkom vremenskom periodu popeo na visoko na treće mjesto u 2014. godini.
Naziv Xiaomi zvuči vrlo neobično i teško za izgovoriti, a čita se kao engleski "show me" - 'ʃoʊ mi'.

Uz vrlo pristupačnu i privlačnu cijenu, koja je upola manja od ostalih proizvođača pametnih telefona, uopće ne sumnjamo da će popularnost ove kineske kompanije vrlo rapidno porasti u ovoj, kao i idućim godinama.
 

Photo: Phonearena

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti