80 posto klinaca do 5. godina je na internetu

Prema provedenim istraživanjima u SAD-u djeca u dobi do 5. godine starosti u 80 % slučajeva koriste internet jednom na tjedan.

Zimo Zimo Duje Vrandečić | 15.03.2011. / 16:34

80 posto klinaca do 5. godina je na internetu

Prema provedenim istraživanjima u SAD-u djeca u dobi do 5. godine starosti u 80 % slučajeva koriste internet jednom na tjedan.

Izvještaj je u javnost plasirala neprofitna organizacija Joan Cooney Ganz centar i Sesame Workshop. Izvještaj je sastavljen na osnovi studija koji su provedeni i ukazuje na to da mala djeca sve više konzumiraju sve vrste digitalnih medija.

Djeca će radije surfati internetom nego pogledati crtić ili neku zabavnu dječju emisiju na televizijskom programu.

Neki od studija su pokazali da 60% djece mlađe od 3 godine gledaju video na internetu, a taj se postotak smanjuje što su djeca starija. Njih 20% u dobi od 8. do 18. godine starosti gledaju video putem svojih mobitela ili uređaja poput iPoda koji je ujedno i vrlo popularan među američkim klincima.

Istraživanje provedeno od strane Nielsena iz 2010. godine pokazuje kako 36% djece u dobi od 2 do 11 godina koriste dva medija istovremeno npr. internet - televizija. Djeca će u dobi od 8. do 10. g. dnevno potrošiti i do 5,5 sati na medije.

Postavlja se pitanje da li je to normalno, odnosno trebamo li se brinuti oko razvoja tehnologije i njenog uplitanje u život što je nametnuto čovjeku. Dr. Lewis Bernstein izvršni predsjednik Sesame Workshop-a je objavio svoje istraživanje koje je posvetio djeci koja dio svog vremena provode i za knjigom što je za neke bezvezan i staromodan način.

Oko 90% djece od 5 do 9 godina koji su sudjelovali u istraživanju 2008. godine provede do sat vremena svaki dan čitajući staromodne “fizičke tekstove”. Kliknite na sliku za veći prikaz.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti