"Luđak" Masayoshi Son želi uložiti 880 milijardi dolara u tehnološke kompanije

Tijekom sljedećeg desetljeća osnivač SoftBanka Masayoshi Son, koji za sebe kaže da je "luđak koji se kladi na budućnost", putem fondova namjerava uložiti 880 milijardi dolara u tehnološke kompanije

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.10.2017. / 07:42

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Osnivač SoftBanka Masayoshi Son prije godinu dana pokrenuo je Vision Fund, investicijski fond za ulaganje u tehnološke kompanije koji je težak čak 100 milijardi dolara. U taj su fond, osim SoftBanka, novac uložili i Apple, Foxconn, Qualcomm i druge kompanije, ali i javni investicijski fond Saudijske Arabije. U nedavnom intervjuu za medije Son je rekao kako mu je bilo potrebno samo 45 minuta da nagovori saudijskog princa Mohammeda bin Salmana bin Abdulaziza na ulaganje čak 45 milijardi dolara u njegov fond te se tada našalio kako je princ uložio milijardu dolara za svaku minutu razgovora.

No, za Sona investicijski fond težak 100 milijardi dolara nije dovoljan te je najavio kako uskoro planira pokrenuti još jedan: Vision Fund bio je samo prvi korak, rekao je u razgovoru za Nikkei i najavio kako će svake dvije do tri godine pokrenuti Vision Fund 2, 3, 4 itd. Do sada je veliki novac uložen u kompanije poput WeWorka, Slacka i Flipkarta te Masayoshi očekuje kako će za dvije godine kapital fonda presušiti tako da već sada mora razmišljati o novom fondu s kojim će financirati buduće perspektivne tehnološke kompanije. Tijekom sljedećeg desetljeća osnivač SoftBanka putem ovih fondova tako namjerava prikupiti čak 880 milijardi dolara koje će investirati u više od tisuću tehnoloških kompanija.

Riječ je o nevjerojatnim i ludo velikim ciframa, no na CNN-u podsjećaju kako je Son, koji je poznat kao agresivni investitor, jednom rekao kako želi da ga svijet pamti kao "luđaka koji se kladi na budućnost". Govoreći o investicijama tijekom SoftBankove konferencije u svibnju, rekao je kako "zlatna groznica počinje tek sada", a investicije je slikovito usporedio s guskom koju sada treba hraniti da bi u budućnosti davala zlatna jaja. Son posebno vjeruje u singularnost, trenutak u kojem će računala i umjetna inteligencija postati pametniji od ljudi – što možemo očekivati tijekom sljedećih nekoliko desetljeća.

Ovakav nevjerojatan priljev novca sigurno će pozdraviti start-upi koji traže investicije, no dio investitora strahuje da bi to moglo dovesti do lažnog prikaza vrijednosti kompanija koje niti neće imati namjere izaći na burzu.

Izvor: CNN
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti