A1 Lappsus – mobilna aplikacija u borbi za pismenost

A1 Lappsus uči korisnike kako izbjeći pogreške u pisanju hrvatskih riječi prilikom otvaranja mobilnog uređaja, a njihovo znanje nagrađuje i dodatnim megabajtima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.04.2019. / 14:52

Lappsus (Foto: A1)

Vlasnici mobilnih uređaja koji rade na Androidu pogledaju zaslon svog telefona u prosjeku i do 150 puta dnevno. Istovremeno, stalni je izazov kako u svakodnevnom životu svesti pravopisne i gramatičke pogreške u pisanju hrvatskog jezika na minimum.

Zato je A1 Hrvatska lansirao novu mobilnu aplikaciju A1 Lappsus kako bi naviku čestog provjeravanja zaslona mobilnog uređaja pretvorila u priliku za ispravnu primjenu hrvatskog jezika. Aplikacija je nastala u suradnji s Markom Alerićem, izvanrednim profesorom s Odsjeka za hrvatski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Pravopis i gramatika najbolje se uče trajnim vježbanjem, a mobilni telefon uvijek imamo uza sebe i često ga upotrebljavamo, pa zašto to ne iskoristiti. U aplikaciju smo zato stavili najčešće pravopisne i gramatičke greške na kojima korisnici svakodnevno mogu vježbati, kazao je Alerić.

Prilikom svakog trećeg otključavanja zaslona aplikacija postavlja pravopisno pitanje s dva moguća odgovora, a za svaki točan odgovor korisniku daruje podatkovni promet. Nagrađujući točne odgovore, korisnici A1 aplikacije tako mogu osvojiti do 1 GB podatkovnog prometa mjesečno.

Baza od 500 gramatičkih i pravopisnih pitanja unutar aplikacije neprestano se nadopunjava i osvježava, a iako je namijenjena mlađoj populaciji, može biti korisna svima. Aplikacija je dostupna za sve korisnike sustava Android, a besplatno se može preuzeti u Googleu Play.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti