Najavio je to Adobe Systems Inc. na developer konferenciji Adobe MAX 2010. Lansiranjem Adobe AIR 2.5 softwarea, koji je već podržan na smartphoneima, tabletima i desktop računalima, Adobe se širi i na TV.

Samsung će biti prvi hardware sa integriranim AIR 2.5 softwareom u svojim SmartTV uređajima, no još uvijek se nezna točan datum lansiranja.

AIR trenutno podržava smartphone OS popust Androida, Blackberry Tablet OS-a i Appleovog iOS oko čega je bilo mnogo kontroverza. Očekuje se kako će Acer, HTC, Motorola, RIM i Samsung uređaji već imati instaliran AIR, uključujući tablete i smartphone.

Što je novo u AIR 2.5?

AIR-ova ekspanzija na TV razlog je što će na taj način privući mnoge programere na ovu platformu kojoj su vrata otvorili Apple TV i Google TV. No TV nije jedini razlog AIR-ovog updatea, Adobe sada ima podršku za akcelerometar, kameru, video, mikrofon, multi--touch, geste i geo-lokacije - koje će omogućavati programerima izradu aplikacija temeljenih na lokacijama, koristeći AIR software.

Novost je i mogućnost prikaza kontrola osnovnih preglednika unutar aplikacija sa HTML i SWF sadržajem, te podrškom SQLitea. Hardwareski akceleratori mogući su preko mnogih partnera poput Intela, nVidia, ST Micro, Trident, Texas Instruments, Qualcomm i ostalih.

Dostupnost

Adobe AIR 2.5 i SDK (software developer’s kit) mogeće je već danas preuzeti na stranicama Adobea. Android korisnici koji imaju posljednju inačicu mobilnog operativnog sistema 2.2. (poznatu pod nazivom “Froyo”), u mogućnosti su, također danas, preuzeti ažuriranu inačicu Adobe AIR-a direktno sa Andorid Marketa. AIR 2.5 za Blackberry Tablet OS i Samsung SmartTV stiže sljedeće godine.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju