Adut iz Španjolske: Već odobreni lijek za tumore pokazao učinkovitost i u liječenju COVID-19

Testiranja su pokazala da lijek smanjuje repliciranje virusa, što dovodi do smanjenja virusnog opterećenja u tijelu.

Hina | 26.01.2021. / 11:11

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Španjolska farmaceutska tvrtka PharmaMar u utorak je izvijestila da je u časopisu Science objavljen rad koji potvrđuje da njezin lijek Plitidepsin posjeduje "snažnu pretkliničku učinkovitost" u liječenju COVID-19.

Nedugo nakon otvaranja burzi dionice PharmaMara porasle su za 13 posto - na 98,5 eura.

Studija koju je in vitro i in vivo proveo tim znanstvenika iz New Yorka, San Francisca i Pariza pokazala je da lijek utječe na smanjenje replikacije virusa, što je rezultiralo 99-postotnim smanjenjem virusnog opterećenja u plućima životinja tretiranih plitidepsinom, objavio je Science.

Vjerujemo da podaci kojima raspolažemo i početni pozitivni rezultati kliničkih ispitivanja PharmaMara ukazuju na to da bi se Plitidepsin trebao razmotriti kada su posrijedi proširena klinička ispitivanja u liječenju COVID-19, prenio je Science.

Lijek, koji je već odobren na nekim tržištima za liječenje tumora, blokira protein povezan s virusom COVID-19.

Svojstvo lijeka da izazove toksične učinke na jednome organu, organskom sustavu ili više njih dobro je poznato otprije, a dosad provedena ispitivanja pokazala su da pacijenti dobro podnose doze koje su pritom korištene, pojasnili su iz tvrtke.

Tvrtka PharmaMar izvijestila je da je u pregovorima s raznim regulatornim agencijama koja će joj omogućiti početak treće faze ispitivanja lijeka.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti