Advent u Zagrebu bogatiji je za još jednu zaista posebnu ponudu: Građani će u srijedu 19. prosinca u predvorju FER-a moći uživati u kuhanom vinu i čokoladnim kolačima koje će posluživati – roboti!

Ovaj neobičan događaj organiziraju FER-ov Laboratorij za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS) i brend robotics@fer.hr, a sve s ciljem prikupljanja donacija za Udrugu za autizam Zagreb.

Autizam je sveobuhvatni razvojni poremećaj koji karakteriziraju teškoće na području socijalne komunikacije, govora, emotivnog razvoja i imaginacije.

Upravo zbog toga pozivaju sve da svojim skromnim doprinosom zajedno pomognu Udruzi za autizam Zagreb u provedbi njihove dugoročne misije: „Sretan život osoba s autizmom”.

Akciji su se do sada odazvali roboti Pepper, Franka i Baxter, a samo bi božićno čudo spriječilo NAO robote da se i oni pridruže akciji. Vrijedni ferovski roboti neće besposličariti: Pepper će primati narudžbe, Franka pripremati jela, a Baxteru je pripala čast posluživanja gostiju.

Robotska ruka FRANKA svojim mekanim dodirom izvrsna je za delikatan rad s biljkama u projektu SPECULARIA, gdje je zadužena za pripremu sadnica i orezivanje biljaka.

NAO i Pepper humanoidni su roboti, odnosno izgledaju i ponašaju se kao ljudi. U LARICS-u pomažu u ranoj dijagnostici autizma kod djece. Otkriti autizam dugotrajan je i iscrpljujući proces koji s robotima postaje mnogo zabavniji.

Baxter je kolaborativni humanoidni robot koji voli raditi zajedno s ljudima.

Dođite otvorenog srca i uma, učinite drugima dobro i saznajte iz prve ruke kako roboti funkcioniraju – uživajući pri tome u finom kuhanom vinu i slasticama. Vidimo se na FER-u! poručuju organizatori.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju