Odrezana drakonska kazna za curenje osobnih podataka, šef AZOP-a: ''Provodimo istragu vezano uz ovaj i još neke slučajeve''

Slučaj curenja osobnih podataka iz agencije B2 Kapital dobio je nastavak. Gost Dnevnika Nove TV bio je ravnatelj Agencije za zaštitu osobnih podataka (AZOP) Zdravko Vukić, a s njim je razgovarala reporterka Sabina Tandara Knezović.

DNEVNIK.hr | 04.05.2023. / 19:55

Galerija

Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) izrekla je agenciji B2 Kapital dosad najveću novčanu kaznu od dva milijuna i 200.000 eura.

Krajem prošle godine iz B2 Kapitala, koji se bavi naplatom potraživanja, izašli su podaci 77.000 osoba.

AZOP smatra da B2 Kapital nije jasno informirao ispitanike o obradi osobnih podataka niti je spriječio njihovo širenje. Uz kršenje GDPR-a, sumnja se i na kazneno djelo, zbog čega će i MUP provesti dodatnu istragu.

Osobni podaci Kazna od 2,26 milijuna eura zbog curenja osobnih podataka: "Nisu znali da su podaci procurili niti su išta poduzeli da to spriječe"

Ilustracija B2 Kapital: ''Nije bilo curenja podataka''

Gost Dnevnika Nove TV bio je ravnatelj AZOP-a Zdravko Vukić, a s njim je razgovarala reporterka Sabina Tandara Knezović.

Iako iz B2 Kapitala tvrde da nije bilo curenja podataka, Vukić je istaknuo: ''Mi smo nedvojbeno utvrdili - stručnjaci iz Sektora za nadzor AZOP-a - da je 77.317 zapisa iscurilo iz navedene tvrtke.'' 

Objasnio je da su anonimnom predstavkom AZOP i jedan internetski portal zaprimili u prosincu prošle godine USB sa 77.317 zapisa koji su sadržavali imena i prezimena, datume rođenja i OIB-ove osoba koje obrađuje agencija za naplatu potraživanja: ''Tada smo pokrenuli nadzorne aktivnosti koje su trajale do danas, dosta dugo, završile su prije nekoliko dana i donijeto je rješenje o upravno-novčanoj kazni od dva milijuna i 265.000 eura.''

Marija Boban, Pravni fakultet Split Tko se GDPR-a sjeća još? Izrečene su goleme kazne, ali neki ne odustaju: Stručnjakinja objašnjava što građani mogu učiniti

''To je drastična kazna. Mi smatramo da je ona proporcionalna, odgovarajuća, da se ovakvo nešto ne bi ponovno dogodilo'', istaknuo je Vukić i dodao da zasad nemaju informacije o zlouporabi podataka koji su iscurili. 

Što se tiče mogućih tužbi, kazao je da nisu građane pozvali da ikoga tuže, nego su ih informirali o njihovim pravima. Oni privatnom tužbom mogu zatražiti ostvarivanje svojih prava.

Zdravko Vukić, ravnatelj AZOP-a Zdravko Vukić, ravnatelj AZOP-a - 4 (Foto: DNEVNIK.hr)

Mnogi se pitaju - a što je s bankama? ''Provodimo istragu vezano za ovaj i još neke slučajeve'', kazao je Vukić i stoga nije želio ništa dalje komentirati po tom konkretnom pitanju. Dodao je tek: ''Imamo informaciju da nije iscurilo iz banaka, nego isključivo iz agencije.''

AZOP širi istragu na banke - 3 Proširuje se istraga o curenju podataka 77 tisuća građana: Pod povećalom i banke

Aktualne zakonske sankcije su, smatra, dovoljne, a AZOP, dodao je, pojačava nadzorne aktivnosti, ali i one edukativne. Upozorio je građane da ne dijele olako svoje osobne podatke te da pitaju tko njima raspolaže, odnosno tko ih obrađuje.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti