AI dovodi u pitnje tvrdnju da je svaki ljudski otisak prsta jedinstven

Nova studija pokaazuje potencijal umjetne inteligencije da preoblikuje forenzičke prakse i ustaljena uvjerenja unutar tog područja.

Branimir Vorša | 13.01.2024. / 10:19

Uzimanje otisaka prstiju
Uzimanje otisaka prstiju (Foto: Getty Images)

Znanstvenici s američkog Sveučilišta Columbia tvrde da njihov AI model može usporediti otiske različitih prstiju istih osoba s pouzdanošću od 99,99 posto, dovodeći u pitanje konvencionalno vjerovanje u jedinstvenost pojedinačnih otisaka prstiju. To istraživanje dovodi u pitanje tradicionalni pristup analizi otisaka prstiju, koji se prvenstveno oslanja na sitnice i jedinstvene karakteristike uzoraka grebena trenja koje prsti ostavljaju na neporoznim površinama.

Za razliku od trenutne metodologije, AI model usredotočen je na binarne uzorke, orijentaciju grebena, gustoću grebena i sitnice, naglašavajući vrtloge i petlje u blizini središta otiska prsta, poznate kao singularnost. Prema znanstvenicim, sličnosti otisaka različitih prstiju iste osobe uglavnom se objašnjavaju orijentacijom grebena.

Rezultati dobiveni na tisućama utoraka, a kakvi će tek biti s milijunima uzoraka?

Uvježban na javnoj bazi podataka američke vlade s približno 60.000 otisaka prstiju i 525.000 slika, AI je pokazao dosljednu izvedbu među spolnim i rasnim skupinama. Znaanstvenici predviđaju poboljšanu točnost s većim skupovima podataka za obuku, predviđajući aplikacije kao što su davanje prioriteta forenzičkim tragovima, oslobađanje nedužnih osumnjičenika te stvaranje novih tragova za takozvane hladne slučajeve.

Viši direktor Columbia Engineeringa Aniv Ray ističe potencijal umjetne inteligencije u tom smislu. Zamislite samo kako će to dobro funkcionirati nakon što se uvježba na milijunima, umjesto na tisućama otisaka prstiju, kaže.

Suočavanje s kritikama

Međutim, studija se suočava s kritikama forenzičke zajednice, s anonimnim stručnim recenzentom i urednikom koji je odbacio rad, naglašavajući dobro uvriježeno uvjerenje da je "svaki otisak prsta jedinstven". Unatoč potrebi za opsežnijim i raznovrsnijim skupom podataka, navedeno novo istraživanje izaziva uzbuđenje zbog znanstvenih otkrića vođenih umjetnom inteligencijom koja izazivaju dugogodišnje pretpostavke. Istraživanje je objavljenu u čaasopisu Science Advances.

Koautor istraživanja Hod Lipson naglašava šire implikacije te studije. Uskoro ćemo doživjeti eksploziju znanstvenih otkrića vođenih umjetnom inteligencijom od strane nestručnjaka, a stručna zajednica, uključujući akademsku zajednicu, treba se pripremiti za to, poručuje Lipson.

Iako studija otvara intrigantne mogućnosti za forenzičke primjene, pouzdanost rezultata AI-ja u kaznenim presudama ostaje neizvjesna.

Izvor: IFLScience
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti