AI stiže na naše mobitele na velika vrata: "To je budućnost i ono prema čemu smo gradili više od desetljeća"

Ove godine započeta je seizmička promjena u evoluciji pametnih telefona, s generativnom umjetnom inteligencijom koja zauzima središnje mjesto, obećavajući transformativna iskustva, no istovremeno izazivajući rasprave o privatnosti i autentičnosti

Branimir Vorša | 29.10.2023. / 08:41

Google Pixel 8 (Foto: Google)

U tehnološkom krajoliku koji se neprestano razvija, 2023. godina predstavlja primjetan pomak prema integraciji generativne umjetne inteligencije, što je napredak za koji njezini zagovornici, poput Billa Gatesa i izvršnog direktora Alphabeta (Google) Sundara Pichaija, vjeruju da bi se mogao mjeriti s utjecajem koji su imale pojava pametnih telefona i interneta.

Generativna umjetna inteligencija, sposobna za izradu svježeg sadržaja, ove je godine zauzela središnje mjesto, utječući na putanje proizvoda tehnoloških divova poput Googlea, Microsofta, Mete i drugih. Trenutno postaje sve očitije kako ta promjena prožima i područje pametnih telefona.

Na čelu te transformacije zasad je bilo Googleovo lansiranje Pixela 8, koje je pokazalo kako su njegovi algoritmi izvrsni u prepoznavanju optimalnih izraza lica na grupnim fotografijama, neprimjetno ih integrirajući u druge slike. U međuvremenu, Qualcomm, vodeći proizvođač mobilnih čipova, predstavio je svoj nadolazeći procesor, izričito projektiran za ubrzanje AI obrade zadataka tijekom Snapdragon Summita.

AI je budućnost iskustva pametnih telefona... To je ono prema čemu smo gradili više od desetljeća, poručio je Alex Katouzian, Qualcommov viši potpredsjednik i generalni direktor odjela za mobilne uređaje, računalstvo i XR.

Istovremeno, Bloomberg je nedavno izvijestio da je Apple navodno u muci s razvojem paketa inovativnih značajki za iPhone, iskorištavajući u tu svrhu snagu umjetne inteligencije.

Potpuno nova dimenzija

Dok su ChatGPT i novi alati za pretraživanje pokretani umjetnom inteligencijom postavili teren za generativnu umjetnu inteligenciju krajem 2022. i u prvoj polovici 2023. godine, utjecaj na sadašnje i buduće pametne telefone bio je brz. Iako su mobilni uređaji prethodno integrirali AI u značajke poput glasovnog diktiranja, prijevoda jezika i prepoznavanja lica, uvođenje generativne AI donosi potpuno novu dimenziju.

Za razliku od svojih pasivnih prethodnika, generativni AI uvodi nove funkcionalnosti, poput stvaranja dinamičnih pozadina na zahtjev ili pročišćavanja izraza lica na fotografijama, nudeći korisnicima neviđenu kontrolu nad primjenom AI-a u njihovim svakodnevnim životima, ističe Subhashish Dasgupta iz analitičke tvrtke Kantar.

Nove mogućnosti nadilaze rutinske nadogradnje

Googleovi Pixel 8 i 8 Pro utjelovljuju tu tranziciju, uvodeći mogućnosti vođene umjetnom inteligencijom koje ih izdižu iznad rutinskih nadogradnji. Značajka "Najbolja snimka", na primjer, vješto manipulira grupnim selfijima, neprimjetno izmjenjujući izraze lica za stvaranje idealiziranih slika.

Štoviše, Googleov "Magic Editor" omogućuje korisnicima da naprave opsežne izmjene na fotografijama, od promjene veličine subjekata do stvaranja skokova koji prkose gravitaciji. Ove inovacije naglašavaju Googleovo nastojanje da dublje integrira AI u naše pametne mobitele, proširujući svoju prisutnost i utjecaj.

Qualcommova vizija budućnosti

U Qualcommovoj viziji budućnosti, AI stoji kao integralni sloj, koji radi u tandemu s OS-om i aplikacijama telefona. To nadilazi paradigmu konvencionalnih virtualnih pomoćnika, budući da Qualcomm predviđa AI kao intrinzični aspekt svakodnevnih operacija telefona, prepoznajući glasovne, tekstualne i slikovne unose te pružajući korisnicima intuitivne prijedloge.

Ta evolucija, često uspoređivana s "glasovnim asistentima 2.0" (druge generacije), utjelovljuje razgovorniju i prirodniju interakciju, smatra Luke Pearce, viši analitičar u CCS Insightu.

Qualcommov pregled te budućnosti pokazao je virtualnog pomoćnika sposobnog izdvojiti ključne točke iz telefonskog poziva, generirajući jasne sažetke i djelotvorne preporuke. Dodatno, AI pomoćnik vješto je razaznao ključne riječi u razmjeni tekstualnih poruka, proaktivno predlažući planove za sastanak.

Nadalje, Qualcommov novi Snapdragon 8 Gen 3 procesor opremit će fotografski alat sposobnošću proširenja snimljenih slika, simulirajući efekt širokokutne leće. Ove inovacije kolektivno redefiniraju korisničko iskustvo, iz temelja mijenjajući način na koji doživljavamo naše uređaje i njihove funkcije.

AI je spreman zavladati Android tržištem

Surađujući s Googleom, Qualcomm ima za cilj omogućiti izvođenje Googleovih AI modela izravno na nadolazećim telefonima sa Snapdragonom. Xiaomi je također predstavio Xiaomi 14, koji će biti jedan od prvih uređaja koji će imati Qualcommov novi čip.

Paralelno s tim, Motorola, u vlasništvu Lenova, marljivo radi na ugradnji više AI funkcionalnosti u svoje pametne telefone. Ambicija Lenova proteže se na razvoj AI pomoćnika sposobnog učiti iz ponašanja korisnika i autonomno izvršavati zadatke poput sastavljanja poruka i rasporeda zadataka.

Dok krajolik Android uređaja juri prema 2024. godini, AI je spreman njime zavladati, potaknut Googleovim lansiranjem Pixela 8 i Qualcommovim Snapdragon Summitom. Budućnost iPhonea, obavijenog Appleovom uobičajenom tajnovitošću, nagoviještena je u izvješćima Marka Gurmana iz Bloomberga, koja sugeriraju val nadogradnji umjetne inteligencije u nadolazećem razdoblju, što bi moglo kulminirati u iOS-u 18.

Bez oslanjanja na resurse iz oblaka, veća zaštita korisničkih podataka

Iako ta poboljšanja obećavaju personalizirana iskustva, ona zahtijevaju dublju integraciju naših života s tehnološkim konglomeratima, nudeći im bolji uvid u naše komunikacije za poboljšane preporuke.

Cristiano Amon, izvršni direktor Qualcomma, naglašava značaj njihovog čipa Snapdragon 8 Gen 3, potvrđujući njegovu moć i učinkovitost u omogućavanju zadataka umjetne inteligencije na uređaju bez oslanjanja na resurse oblaka. Ovaj pristup štiti korisničke podatke, osiguravajući da ostanu na uređaju, jačajući privatnost i sigurnost.

Apple to isto tako podržava, fokusirajući se na obradu osjetljivih podataka na uređaju, trend koji utjelovljuju najnoviji modeli Apple Watcha. Sposobnost Siri da odgovori na upite vezane uz zdravlje izravno na ovim uređajima naglašava ovu predanost zaštiti osobnih podataka.

Novootkrivena moć zamućuje granicu između stvarnosti i manipulacije

Međutim, širenje umjetne inteligencije u uređivanju slika i videa postavlja relevantna pitanja o granici između stvarnosti i manipulacije. Alati kao što su Magic Editor i Best Take nadilaze konvencionalno uređivanje fotografija, omogućujući značajne izmjene sadržaja slika.

Ta novootkrivena moć, iako transformativna, također predstavlja etičku zabrinutost, kao što Subhashish Dasgupta ističe, priznajući potencijal zlouporabe. Kao odgovor, Qualcomm surađuje s Truepicom kako bi potvrdio autentičnost slika, dok Google predstavlja alat "O ovoj slici" za dodatni kontekst.

Budućnost, što se tiče umjetne inteligencije i pametnih telefona koje koristimo, zasad još uvijek ostaje neistraženo područje. Iako obećava revoluciju pametnih mobitela nabolje, također pokreće važna pitanja o privatnosti, autentičnosti i evoluirajućoj prirodi našeg odnosa s tehnologijom. Stoga, prema Pearceovim riječima, može doći do nepredviđenih primjena ove tehnologije koje bi mogle preoblikovati naše živote na načine koje tek trebamo zamisliti.

Izvor: Cnet
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti