AI tužitelj: Kinezi razvili umjetnu inteligenciju koja sama analizira pravosudne slučajeve i podiže optužnice

Brojni kineski sudovi već koriste umjetnu inteligenciju kako bi pomogli sucima donijeti odluku prihvatiti ili odbaciti neki slučaj.

Martina Čizmić | 29.12.2021. / 12:32

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Umjetna inteligencija igra sve veću ulogu u našim svakodnevnim životima. No, u Kini su odlučili otići korak dalje i napraviti umjetnu inteligenciju koja, navodno, može identificirati kriminalna djela i podići optužbe protiv počinitelja.

Kako piše South China Morning Post, umjetna inteligencija razvijena je i testirana u šangajskom uredu javnog tužitelja, najvećem u zemlji. Navodno je dovoljno opisati potencijalni kriminalni događaj, a umjetna inteligencija sa 97 postotnom točnošću identificira o kojem se kriminalnom djelu rad i podiže odgovarajuću optužnicu.

Patrick McCarthy "Ljudi će se prestati bojati umjetne inteligencije, kad shvate koliko im ona pomaže u svakodnevnom životu"

No, ovo nije prvi pokušaj korištenja umjetne inteligencije u kineskom pravosuđu. Ova je umjetna inteligencija zapravo izgrađena na temeljima postojećeg alata nazvanog "Sistem 206", a koji tužitelji u Kini koriste kako bi lakše pregledali dokaze i odlučili je li osumnjičenik opasan za javnost ili ne.

Međutim, Sistem 206 ima određena ograničenja. Tako, primjerice, ne sudjeluje u donošenju odluka ili procesu podizanja optužnice. Upravo je to potaknulo tim istraživača da naprave novu, napredniju verziju.

Nova verzija umjetne inteligencije, AI tužitelj, tako procjenjuje svaki pojedini slučaj, tako što uklanja nebitne podatke, donosi zaključke i analizira način na koji je sve pisano pomoću svoje nerualne mreže. To joj omogućuje da identificira i podigne optužnicu u slučaju osam najčešćih kriminalnih djela - prevara s kreditnim karticama, kockanje, objesna vožnja, napad s predumišljajem, krađa, prevara, napad na službenu osobu, ali i političko neistomišljenje.

Slika nije dostupna Nova figura na šahovskoj ploči: Rusija uvodi umjetnu inteligenciju u svoju vanjsku politiku

Posjet hrvatske AI delegacije Bruxellesu - 4 Reguliranje umjetne inteligencije postaje vruće pitanje u EU, a ako brzo reagiraju i tvrtke iz Hrvatske mogle bi utjecati na buduću regulativu

AI tužitelja trenirali su pomoću više od 17 tisuća slučajeva, koje su prije toga vodili "ljudski tužitelji". Tim znanstvenika koji je razvio ovog AI tužitelja ističe kako će on s vremenom postati još bolji jer će moći prepoznati manje učestala kriminalna djela i podići nekoliko optužnica protiv istog osumnjičenika.
Iako autori s ponosom ističu da ova umjetna inteligencija ima čak 97 postotnu točnost, tužitelji upozoravaju na mogućnost pogreške.

Tko će preuzeti odgovornost kad se to dogodi? Tužitelj? Uređaj? Ili možda dizajner algoritma?, rekao je jedan od tužitelja koji je želio ostati anoniman.

Inače, brojni kineski sudovi već koriste umjetnu inteligenciju kako bi pomogli sucima donijeti odluku prihvatiti ili odbaciti neki slučaj. Također, umjetna se inteligencija koristi i u zatvorima kako bi se pratilo zatvorenikovo fizičko i mentalno stanje, ne bi li se tako pravovremeno reagiralo i smanjilo opasnost od nasilja.

Slika nije dostupna Umjetna inteligencija novo je moćno oružje u borbi protiv proizvodnje i prodaje narkotika

Bit će zanimljivo pratiti kako će se ova umjetna inteligencija razvijati, ali i poigrati se idejom o uvođenju umjetne inteligencije u hrvatsko pravosuđe. Možda bi onda napokon riješili neke slučajeve koji se po sudovima vuku generacijama ili smanjili broj prekršaja koji odlaze u zastare.

Izvor: South China Morning Post

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti