Nova figura na šahovskoj ploči: Rusija uvodi umjetnu inteligenciju u svoju vanjsku politiku

Rusija će za poslove i politike svojeg ministarstva vanjskih poslova koristiti i moć umjetne inteligencije.

Branimir Vorša | 16.12.2021. / 11:37

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Rusko ministarstvo vanjskih poslova želi koristiti umjetnu inteligenciju pomoću koje bi mogli provoditi mnoge analitičke poslove u politici međunarodnih odnosa.

ViIjest o tome priopćilo je ruskim medijima samo navedeno ministarstvo, koje to planira postići izradom novog big-data sustava baziranog na umjetnoj inteligenciji.

  Slika nije dostupna SAD organizirao globalni virtualni susret o borbi protiv kibernetičkog kriminala, na koji jedna od ključnih zemalja - nije pozvana

Partner u tome će im biti institut za programiranje sustava Ivannikov te će u suradnji s njima razviti koncept navedenog sustava 2022. godine, rekao je Sergej Kirjušin, specijalni predstavnik ruskog ministarstva vanjskih poslova za digitalnu transformaciju.

Na osnovu rezultata konceptualnog dizajna, odredit ćemo i program financiranja, ali zasad je ta stvar predmet rasprave, rekao je Kirjušin.

Odbio je otkriti kakve će točno podatke umjetna inteligencija analizirati, jednostavno navodeći kako postoje mnogi različiti poslovi u vanjskoj politici u kojima bi ta umjetna inteligencija mogla biti od pomoći.

Oleg Šakirov, visoki stručnjak iz centra za napredna rješenja u menadžmentu, rekao je za dnevni moskovski list RBK da strana ministarstva vanjskih poslova mnogih zemalja već koriste umjetnu inteligenciju u različitim obujmima.

  Robot - 2 Diplomati u Ženevi raspravljaju o ograničenju "robota ubojica"

Kao jedan od primjera naveo je britanski u kojem se koristi model za procjenu distribucije stanovništva u zemljama u razvoju baziran na analizi satelitskih snimki i korištenjem strojnog učenja. Šakirov je dodao da i Kina radi na sličnim rješenjima.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti