Umjetna inteligencija ima veliki utjecaj na stvarni svijet i znanstvenici su zbog toga prilično uplašeni

Poznati stručnjak za AI smatra kako je potrebna hitna akcija s kojom bi se osigurala kontrola nad superinteligentnom umjetnom inteligencijom.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.10.2021. / 08:54

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Zajednica koja razvija umjetnu inteligenciju još se nije prilagodila činjenici da počinjemo imati zaista veliki učinak na stvarni svijet, smatra poznati stručnjak za AI i autor više knjiga o umjetnoj inteligenciji Stuart Russell. U razgovoru za The Guardian rekao je kako su stručnjaci “uplašeni” vlastitim uspjehom na ovom polju te je napredak umjetne inteligencije usporedio s - razvojem atomske bombe.

Slika nije dostupna Matija Kopić: Umjetna inteligencija ima nevjerojatan potencijal, ali ćemo još pričekati prije nego što postane mainstream

Danas je teško predvidjeti kada bi umjetna inteligencija mogla premašiti ljudsku inteligenciju - u najoptimističnijim scenarijima to će biti za desetak godina, a u onim pesimističnim za nekoliko stotina godina. Točan odgovor, dakle, nitko ne zna, no podsjetio je kako većina stručnjaka smatra da će to biti tijekom ovog stoljeća. Što će se dogoditi u tom slučaju, nitko ne zna, a možda niti ne želimo saznati pa je on još jednom pozvao na postizanje međunarodnog dogovora s kojim bi se regulirao razvoj AI.

Naglasio je kako je potrebna hitna akcija s kojom bi se osigurala kontrola nad superinteligentnom umjetnom inteligencijom. Objasnio je potencijalne probleme - AI je razvijena s jednom specifičnom metodologijom i s općenitim pristupom. A mi nismo dovoljno oprezni u korištenju takvog sustava u stvarnim životnim situacijama. Npr. često se govori kako bi AI u budućnosti mogla pomoći u liječenju brojnih bolesti, no ako od umjetne inteligencije zatražimo da što prije pronađe lijek za rak, to bi moglo biti iznimno opasno.

Naime, dok AI pokušava pronaći način za liječenje raka, s druge strane u isto vrijeme može vršiti eksperimente nad ljudima i pokušati pronaći način s kojim može izazvati tumore u cijeloj ljudskoj populaciji. Ukratko, umjetna inteligencija mogla bi ljude iskoristiti kao pokusne kuniće u eksperimentima koji bi mogli biti fatalni za cijelo čovječanstvo.

No da bi AI bila opasna za ljude, njena inteligencija čak niti ne mora premašiti ljudsku inteligenciju te je podsjetio samo na algoritme koji odlučuju što će se prikazivati na društvenim mrežama. Posljednjih dana s objavama internih dokumenata o Facebooku mogli smo saznati koliko sadržaj koji nam se svakodnevno prikazuje na društvenim mrežama može biti štetan i opasan te je krajnji rezultat da algoritmi počinju manipulirati korisnicima te im “ispirati mozak” tako da njihovo ponašanje postane predvidljivo.

Slika nije dostupna Broj startupova koji koriste umjetnu inteligenciju u godinu dana narastao za 60%

Prilično smo uplašeni uspjehom do sada postignutim u razvoju umjetne inteligencije, komentirao je za The Guardian i posebno naglasio primjenu tehnologije u vojne svrhe. Kako bi se izbjegli brojni potencijalni problemi, rekao je kako se AI i strojevi trebaju razvijati tako da uvijek provjeravaju ispunjavanje svojih ciljeva s ljudima, kako ne bi djelovali na svoju ruku. Također, naglasio je kako postoji izbor za budućnost u kojoj ćemo živjeti, a od velike je važnosti da i javnost sudjeluje u tim izborima jer će upravo javnost od tog imati (ili neće imati) koristi.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti