Airbnb za automobile: Iznajmite vozila kada ih ne koristite

Kada odete na godišnji odmor ili ako ne idete s automobilom na posao, moći ćete ga iznajmiti na sličan način na koji iznajmljujete stanove.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.03.2018. / 07:43

General Motors (Foto: AFP) (Foto: Afp)

General Motors priprema novu uslugu koju su mediji već nazvali Airbnbom za automobile i koja bi mogla biti velika prijetnja rent-a-car industriji koja posljednjih godina, pogotovo u Hrvatskoj, doživljava procvat.

Servis na kojem radi ova kompanija omogućavao bi korisnicima GM-ovih vozila iznajmljivanje vlastitih automobila kada ih ne koriste, a svi zainteresirani mogli bi jednostavno putem mobilne aplikacije rezervirati automobil te ga preuzeti, voziti i vratiti vlasniku koji bi novac od najma dijelio s GM-om.

Ovakav način iznajmljivanja automobila sigurno bi bio puno jeftiniji od rent-a-cara, a korisnicima bi mogao pokriti troškove mjesečnog održavanja automobila i potrošnje benzina, ovisno o tome na koliko dana iznajme vozilo. Npr. umjesto 500 kuna ili više za dva dana koliko bi platili rent-a-car kompaniji, najam vozila preko ovakvog servisa mogli bi platiti 200-tinjak kuna.

Iako je ovakav servis zanimljiv i ima veliki potencijal (treba napomenuti kako slični servisi već postoje – Turo i Getaround, no riječ je o, u usporedbi s GM-om, malim i nepoznatim kompanijama), puno je stvari koje bi trebalo utvrditi prije njegova službenog lansiranja. Prvo je pitanje sigurnosti, jer ipak neznancu dajete ključeve svog automobila, zatim je tu pitanje osiguranja, plaćanja poreza kakav moraju plaćati rent-a-car kompanije i regulative.

U General Motorsu trenutno ne žele komentirati ove informacije, no izvori upoznati s njihovim planovima kažu da bi ovaj servis, odnosno pilot program mogli pokrenuti već početkom ljeta u nekoliko gradova u SAD-u. Ako se pilot-projekt pokaže uspješnim, možemo očekivati slične servise i drugih kompanija.

O ovakvom tipu iznajmljivanja automobila prije nekoliko godina govorio je i Elon Musk koji je rekao kako bi vlasnici njihovih automobila, dok su na godišnjem odmoru ili na poslu samo jednim klikom unutar Tesline aplikacije na telefonu mogli dodati svoje vozilo Teslinoj floti automobila za najam i na taj način dodatno zaraditi novac.

Na ovaj način drastično se smanjuje pravi trošak posjedovanja automobila tako da bi gotovo svatko mogao priuštiti Teslino vozilo, rekao je tada Musk.

Izvor: Tech Spot

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti