Ako se uskoro nešto drastično ne promijeni, do listopada će od koronavirusa umrijeti 1500 ljudi u Hrvatskoj

Kad stručnjaci iz Washingtona pribroje današnje novooboljele i skok od 100 posto u odnosu na jučer, mogli bismo se suočiti s još crnjim scenarijem.

Martina Čizmić | 25.06.2020. / 17:16

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Hrvatska je do prije nekoliko dana imala izuzetno povoljnu situaciju s epidemijom koronavirusa. Relativno malen broj umrlih, sve manji broj zaraženih i procjene koje su govorile kako je epidemija gotovo pri kraju. A onda se sve promijenilo.

U samo nekoliko dana od nijednog novooboljelog došli smo do gotovo 100. Stoga nas ne bi trebalo iznenaditi što su procjene broja zaraženih i umrlih od bolesti COVID-19 odjednom mnogo lošije nego što smo se nadali.

Naime, stručnjaci Instituta za zdravstvenu metriku Sveučilišta Washington objavili su nove procjene o broju zaraženih i umrlih od koronavirusa. I brojke nisu ohrabrujuće.

Prema njihovim procjenama, ako se ovakav trend širenja zaraze u Hrvatskoj nastavi, do kraja ljeta mogli bismo imati više od 600 umrlih od koronavirusa, a do početka listopada (do kad su napravili procjenu) ta brojka mogla bi se približiti i 1500.

Dnevno bismo, po tom scenariju početkom listopada mogli imati gotovo 3000 novooboljelih. Rezultat je bitno drugačiji ako bi svi redovito nosili zaštitne maske. U tom slučaju broj novozaraženih početkom listopada iznosio bi "tek" 260.

No treba napomenuti kako su ove procjene rađene na temelju jučerašnjih podataka kad je na području Hrvatske bilo 47 novooboljelih.

Kad stručnjaci iz Washingtona pribroje današnje novooboljele i skok od 100 posto u odnosu na jučer, mogli bismo se suočiti s još crnjim scenarijem.

Iako su to tek najgori scenariji, događaji od proteklih nekoliko dana pokazali su nam koliko se brzo dobra i epidemiološki pozitivna situacija može promijeniti i pretvoriti u problematičnu.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti