Ako ste se ponadali, ipak nisu izvanzemaljci: Znanstvenici otkrili što je misteriozna Oumuamua

Misteriozni međuzvjezdni asteroid "Oumuamua", koji je ušao u naš solarni sistem u listopadu 2017., ipak nije izvanzemaljska letjelica, već postoji, kao i uvijek dosad, racionalno objašnjenje za njegovo porijeklo. Oumuamua je ipak svemirsko tijelo prirodnog porijekla s karakteristikama kometa.

Branimir Vorša | 02.07.2019. / 14:13

Galerija

Iako znanstvenici ističu da svemirski objekt Oumuamua nije izvanzemaljska letjelica, odgovor na pitanje što taj objekt onda jest, zasad nije univerzalno određen.

Ne postoji univerzalno prihvaćen odgovor, ali postoje znakovi koji ukazuju da je Oumuamua sličan kometima Sunčeva sustava, ističe Sean Raymond, član Međunarodnog instituta za znanost svemira (ISSI), a prenosi Space.com.

Svemirska tijela koja su slična kometima često završavaju izbačena iz vlastitih zvjezdanih sustava (poput našeg Sunčeva), a za to su često odgovorni veliki planeti tih sustava ili prolazeće zvijezde. Stoga opis Oumuamue kao kometskog objekta ili čistog kometa odgovara njegovom mogućem opisu, dodaje Raymond.

Moguće je da čudan izgled Oumuamue proizlazi iz njegove male veličine. Znakovi ukazuju na to da je Oumuamua prirodni objekt, možda nešto slično kometu. Nikako u pitanju nisu izvanzemaljci, naglasio je Raymond.

Oumuamua je, podsjetimo, prvi međuzvjezdani objekt ikada viđen u Sunčevu sustavu, a znanstvenici su prvotno zbog njegova čudnog cigarolikog oblika zaključili kako bi čudan asteroid mogao biti svjetlosna jedrilica umjetnog podrijetla.

Jedna od teorija bila je da se neočekivano i neobično ubrzanje Oumuamue odnosi na posljedicu solarne radijacije koja gura solarnu jedrilicu.

Druga teorija o porijeklu i svrsi nepoznatog asteroida jest da se radi o potpuno funkcionalnoj i operativnoj sondi koja je poslana u blizinu Zemlje namjerno, a poslala ju je vanzemaljska civilizacija.

Treća teorija glasila je da je riječ o olupini izvanzemaljskog svemirskog broda.

Na kraju, znanstvenici su opet razočarali NLO entuzijaste i teoretičare zavjera, još jednim logičkim i racionalnim objašnjenjem, iako kako oni sami tvrde, ono nije univerzalno artikulirano. Zasad.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti