Ako zatreba, ova bi hrvatska tvrtka mogla 3D printati rezervne medicinske potrepštine

Iako je poznato da se 3D printerom može isprintati gotovo sve, zanimalo nas je što bi se moglo printati u slučaju nužde i za bolnice i medicinske ustanove i s kakvim materijalima?

Martina Čizmić | 20.03.2020. / 12:47

Epidemija koronavirusa promijenila je naše živote. Htjeli mi to priznati ili ne, epidemija neće završiti sutra ili sljedeći tjedan. Koliko proglašenje karantene i zatvaranje pojedinih područja (ili čak država) može stvoriti problema, najbolje možemo vidjeti na primjeru susjedne Italije.

Upravo su se liječnici u Italiji suočili s problemom kad im je, usred epidemije i karantene, ponestalo dijelova za respiratore - uređaje koji su od presudne važnosti za spašavanje života pacijenata s respiratornim problemima. No uskočile su male tvrtke i startupovi koji se bave 3D printanjem i isprintali potrebni dio.

Iako ne bismo željeli da se isti scenarij ponovi u Hrvatskoj, upitali smo nekoliko tvrtki kojima je 3D printanje svakodnevni posao bi li i oni mogli pomoći bolnicama i drugim medicinskim ustanovama ako se za to pojavi potreba.

Tvrtka IZIT iz Zagreba, na području 3D tehnologija djeluje više od 10 godina, a tijekom tog vremena izrađivali su i medicinska pomagala za svoje klijente.

Za to vrijeme koristili smo isključivo industrijsku kvalitetu opreme, što je slučaj i danas. Definitivno imamo znanja i kapaciteta odgovoriti na takve upite, ali uz pomoć i prema uputama kolega iz medicinskog sektora. Jedina smo firma u Hrvatskoj koja u strojnom parku ima više industrijskih 3D printera različitih tehnologija. Industrijski strojevi u usporedbi s desktop kategorijom opreme (ili hobi strojevima) više su od četiri puta brži te neusporedivo precizniji i pouzdaniji. Materijali su kvalitetniji, prolaze rigorozne kontrole kvalitete jer se u konačnici koriste za izradu gotovih proizvoda. Modele možemo izraditi od više materijala koji se inače koriste u medicini. Materijali su biokompatibilni, imaju certifikat prema kojem mogu biti u doticaju s ljudskom kožom do 24 sata ili 30 dana. Materijal koji se koristi za izradu medicinskih instrumenata otporan je na temperature do 216 stupnjeva, što je bitno za sterilizaciju i ponovno korištenje, ističe za Zimo Luka Naglić iz tvrtke IZIT.

Upravo je činjenica da su materijali visoke kvalitete i biokompatibilni veoma bitna kod 3D printanja bilo kakvih predmeta koji će se koristiti u medicini. I zato kućni 3D printeri koji koriste najjeftinije materijale nisu prikladni za takve potrebe.

Kod nabave 3D printera za svaki materijal koji želite koristiti na stroju mora se kupiti softverska i hardverska nadogradnja. Tvrtka Stratasys (proizvođač 3D printera kojeg mi zastupamo) je svojim partnerima i korisnicima njihove opreme omogućila korištenje materijala koji su pogodni za izradu medicinskih pomagala (ako nemaju tu mogućnost). Cijena licence za korištenje dodanog materijal se kreće od 15.000,00 eura pa nadalje, ovisno o materijalu. Stratasys je potpuno besplatno partnerima omogućio licence ako svoje strojeve ustupe medicinskim ustanovama za izradu pomagala, pojašnjava Naglić.

Zasad bolnice i medicinske ustanove normalno funkcioniraju i nema nestašice ni medicinskog pribora ni rezervnih dijelova. Ali u IZIT-u su spremni i za slučaj da se to promijeni.
 
Upite vezane za trenutačnu situaciju nismo imali, bar ne još. Često znamo raditi projekte vezane za medicinu. Nedavno smo 3D printali kalupe za izradu implantata kosti. 3D printali smo modele tkiva i žila koje su služile za pripremu komplicirane operacije aneurizme na mozgu. Također smo 3D printali alat (vodilicu) za pozicioniranje pile prilikom jeden operacije gdje je trebalo piliti kost, navodi Naglić.
 
Iako je poznato da se 3D printerom može isprintati gotovo sve, zanimalo nas je što bi se moglo printati u slučaju nužde i s kakvim materijalima?
 
Mogu vam navesti nekoliko primjera koji su realizirani u posljednjih nekoliko tjedana: 3D printane zaštitna maske, 3D printani funkcionalni ventilirespiratora (originalni dio košta 11.000,00 dolara, volonteri su ga 3D printali za cijenu od 1 eura), 3D printani umetak / pomoćni alat koji omogućuje da vrata otvorite a da ih ne dirate golom rukom. Za te se primjere može koristiti i najosnovniji materijal kao npr. ABS. Za naše potrebe izradili smo umetak za vrata, nabraja Naglić i dodaje kako je tu još cijeli niz mogućnosti.


No ni oni nisu imuni na situaciju u kojoj se našlo gospodarstvo. Njihova tvrtka također osjeća posljedice epidemija koronavirusa.
 
Definitivno. Naša je tvrtka usko vezana za industriju i proizvodnju. Većina naših klijenata maksimalno je usporila ili u potpunosti zaustavila proizvodnju. Upiti za 3D printanje pali su nam za oko 90 %, poslovi 3D modeliranja i skeniranja za 80 %, narudžbe materijal za 3D printere ne stižu. Kao što vidite, u svim segmentima poslovanja bilježimo značajan pad. Prodaja strojeva posebna je priča. Upiti za usluge 3D printanja, 3D modeliranja i 3D skeniranja normalizirat će se u kratkom roku kada se proizvodnja nastavi, ali pitanje je što će biti s prodajom strojeva. To su najčešće kapitalne investicije i pitanje je koje će kompanije i kada ponovno biti u mogućnosti ulaziti u takve investicije, zaključuje na kraju Naglić.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti