Ako želite imati Linux na Microsoft Surface Pro 3 uređaju, onda ćete to napraviti ovako

Generalno, većina stručnjaka je zadovoljna performansama Microsoft Surface Pro 3 uređaja, iako u tim krugovima već duže vrijeme postoji šala kako mu je najveća mana – operativni sustav.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 28.05.2014. / 10:57

Ako želite imati Linux na Microsoft Surface Pro 3 uređaju, onda ćete to napraviti ovako

Generalno, većina stručnjaka je zadovoljna performansama Microsoft Surface Pro 3 uređaja, iako u tim krugovima već duže vrijeme postoji šala kako mu je najveća mana – operativni sustav.

Zapravo, u originalu se interna šala prenosi u obliku „konačna je sramota što se na ovako dobrom uređaju vrti Microsoft Windows 8.1. Da, slažem se, riječ je o pretjerivanju, jer Windows 8.1 je, uz hrpu svojih mana koje nisu sporne, inicijalno i zamišljen kao operativni sustav za uređaje ovakvog tipa i prema iskustvima brojnih korisnika Surface Pro 3 uređaja sve funkcionira poprilično dobro, skoro pa savršeno. Ali, uvijek postoji dovoljan broj onih koji će u bilo kojem Microsoftovom OS-u, koliko god „pristojno“ bio napravljen, pronaći dovoljno mana i kao jedino logično rješenje ponuditi – deinstalaciju Windowsa i instalaciju Linuxa.

Linux zajednica je nevjerojatno jaka i inventivna, ako je moguće, ponuditi će vam rješenje da neku od brojnih verzija ovog operativnog sustava otvorenog koda instalirate na bilo koji uređaj, pa tako nije iznimka ni Microsoft Surface Pro 3. Distribucija Ubuntu 14.04 je spremna za instalaciju upravo na ovaj uređaj, autori su se potrudili napraviti i video koji će vam ukratko objasniti što sve trebate napraviti da bi stvari tekle bez problema. Naravno, kao i uvijek kod ovakvih „akcija“ početna točka, ako već imate ovaj uređaj s instaliranim Windowsima izrada „image“, ako bi nešto slučajno krenulo po zlu, da uvijek možete vratiti uređaj u funkcionalno stanje.

Sve što vam treba je „bootabilni“ USB stick sa instalacijom Linux Ubuntu 14.04, da biste dobili mogućnost pokretanja Surface Pro 3 uređaja potrebno je držati u isto vrijeme tipku za uključivanje i tipku „Volume Down“ dok se pojavi Ubuntu logo na zaslonu, nakon čega se obje tipke mogu otpustiti. Sve poslije ovoga je klasični proces instalacije Ubuntua koji bi trebao završiti bez ikakvih peripetija. Linux ekipa je i na prve dvije serije Microsoftovih Surface Pro uređaja nudila mogućnost instalacije njihovog OS-a, ali niti jedna, prema autorima videa, nije bila ovako dobro „ispeglana“.

Nažalost, još uvijek postoji problem, pa tako „šteka“ tipkovnica, ne radi Bluetooth, ali sve ostalo radi, kažu, savršeno. Čak i zaslon osjetljiv na dodir nudi ugodno iskustvo, a ako vam baš nedostaje tipkovnica, brzo i lako možete aktivirati virtualnu, pa ni s tim ne biste trebali imati problema. Ova je kombinacija Microsoftovog uređaja i Linux operativnog sustava stigla na korak do idealne „out of the box“ instalacije, što znači da je gotovo pa savršeno prilagođena, osim navedenih nedostataka. Ali, i za njih autori naglašavaju kako će u skoroj budućnosti biti riješeni, pa ako ste jedan od onih koji žele imati Microsoft Surface Pro 3 uređaj sa Ubuntu 14.04 operativnim sustavom onda je ovo idealno rješenje za vas.  

Izvor: Geek

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti