Alarmatno otkriće na Antarktiku: "Metan curi u Zemljinu atmosferu. To nisu dobre vijesti. To je nevjerojatno zabrinjavajuće"

Znanstvenici su otkrili zabrinjavajuću situaciju na morskom dnu oko Antarktika - polje metana koje se polako oslobađa u Zemljinu atmosferu.

Branimir Vorša | 22.07.2020. / 16:16

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prvo aktivno curenje metana iz mora u atmosferu pronađeno je na morskom dnu na Antarktiku. Riječ je o vrlo potentnom plinu koji pridonosi klimatskim promjenama i zagrijavanju Zemljine atmosfere. Pronađene su dvije takve pukotine na lokaciji Cinder Cones, na dubini od 10 metara.

Znanstvenici su istovremeno otkrili da su mikrobi, koji obično konzumiraju metan prije nego li se on oslobodi u atmosferu iz mora, na područje pristigli tek u manjem broju tijekom perioda od pet godina, što je omogućilo da metan uđe u atmosferu.

Vjeruje se kako se ispod morskog dna oko Antarktika nalaze ogromne količine metana, a on je počeo curiti u atmosferu i more u najgorem mogućem trenutku, odnosno u jeku zagrijavanja oceana zbog klimatskih promjena. Znanstvenici su takav razvoj događaja nazvali "nevjerojatno zabrinjavajućim".

Zašto se pojavilo novo curenje metana zapravo ostaje misterij, ali globalno zatopljenje najvjerojatnije nije uzrok tome. Znanstvenici su mislili da je možda u pitanju djelovanje vulkana, no istraživanja su pokazala da to nije slučaj. Naposljetku, curenje metana je vjerojatno dolazi iz naslaga raspadajućih algi starih tisućama godina i zatrpanih ispod sedimenata.

Također, ovo je otkriće značajno i za klimatološke modele, koji trenutno ne uzimaju u obzir činjenicu da mikrobi u moru konzumiraju manje metana.

Aktivna pukotina otkrivena je zapravo još 2011. godine, no znanstvenici su je počeli detaljnije proučavati tek od 2016. godine.

Kašnjenje u konzumaciji metana je najvažnije otkriće. To nisu dobre vijesti. Bilo je potrebno više od pet godina mikrobima da se počnu pojavljivati na tom području, a čak i tada metan se ubrzano oslobađao s morskog dna, kaže voditelj znanstvene studije Andrew Thumber sa Sveučilišta Oregon u SAD-u.

Oslobađanje metana iz zamrznutih podvodnih skladišta ili područja permafrosta ključne su točke prevage oko kojih su znanstvenici zabrinuti i koje se javljaju kad je određeni utjecaj globalnog zatopljenja postao nezaustavljiv.

Ciklus metana je apsolutno nešto oko čega bi mi kao društvo trebali biti zabrinuti. Meni je to nevjerojatno zabrinjavajuće, rekao je Thumber.

Thumber dodaje da će mikrobi koji konzumiraju metan na tom području nastaviti rasti dok se ne uspostavi ravnoteža. Možda će proći pet do deset godina prije nego se zajednica mikroba u potpunosti prilagodi i počne konzumirati sav metan, kaže.

Jedina dobra vijest u čitavoj priči jest da znanstvenici na mjestu curenja metana imaju savršen prirodni laboratorij za daljnja istraživanja.

Izvor: Guardian

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti