Alat za virtualnu budućnost: Epic Games predstavio aplikaciju za jednostavno skeniranje 3D objekata

Zahvaljujući RealityScanu objekti s fotografija brzo i jednostavno će se moći pretvoriti u 3D objekte.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.04.2022. / 13:33

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Današnja djeca i mladi u budućnosti bi dobar dio svojih života mogli provoditi u virtualnim svjetovima koji će im pružiti potpuno novo iskustvo i nove doživljaje. U takvu su budućnost barem uvjereni u velikim tehnološkim kompanijama te već sada razvijaju alate i tehnologiju s kojim će korisnike privući u takve metasvemire. Najbolji primjer takve kompanije je Facebook, odnosno Meta te je upravo s promjenom imena Zuckerbergove tvrtke i krenula ludnica oko metaversa.

Slika nije dostupna Startup razvija tehnologiju koja će omogućiti da osjetite stvarnu bol u virtualnom svijetu

Jedna od takvih kompanija u kojoj razmišljaju o osvajanju metasvemira je i Epic Games koja je najpoznatija po igri Fortnite. Osnivač Epic Gamesa Tim Sweeney još je ranije predvidio kako će metaverse postati primarna platforma za udaljene interakcije i komunikaciju koja će zamijeniti internet.

S ciljem pripreme za takve virtualne svjetove, Epic Games predstavio je zanimljivu aplikaciju nazvanu RealityScan. Riječ je o 3D aplikaciji za skeniranje putem koje korisnici mogu pretvoriti objekte s fotografija u virtualne 3D objekte.

RealityScan je prvi korak na našem putovanju koje će svim kreatorima omogućiti 3D skeniranje, rekao je suosnivač tvrtke Capturing Reality (riječ je o podružnici Epic Gamesa) Michal Jancosek. Dodaje kako će njihov alat uvelike pomoći ljudima različitih vještina da bolje shvate osnovne principe skeniranja, čime će se premostiti jaz između amatera i profesionalaca.

Epic Games već je razvio program RealityCapture koja je namijenjen profesionalcima i rekonstruira objekte i scene iz fotografija i laserskih skeniranja, a RealityScan njegova je pojednostavljena verzija koja je dostupna kao besplatna aplikacija koja je jednostavna za korištenje. Iz Epica Gamesa naglašavaju kako je do sada preslikavanje stvari iz stvarnog svijeta u virtualni bilo komplicirano i zahtjevno, a zahvaljujući njihovoj aplikaciji, postat će jednostavno poput otključavanja telefona.

Slika nije dostupna U nekim je stvarima najbolje uživati u stvarnom svijetu: Predstavljeno je prvo virtualno pivo

Aplikacija RealityScan od ovog je tjedna dostupna u beta verziji za 10 tisuća korisnika, a tijekom proljeća možemo očekivati njenu punu verziju za iOS, a naknadno ove godine i za Androide.

Izvor: News Observer
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti