Algebra u sklopu projekta "IT obrazovanje za sigurnije sutra" ponovno zainteresiranim građanima omogućuje besplatnu edukaciju

U ovom trenutku otvoreni su upisi za program „ECDL specijalist“ te za program „Računalni operater“.

Martina Čizmić | 09.09.2020. / 17:54

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Algebra krajem rujna i početkom listopada nastavlja s provedbom projekta "IT obrazovanje za sigurnije sutra". Projekt u cijelosti financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda s ciljem poboljšanja zapošljivosti, odnosno konkurentnosti na tržištu rada kako onima koji traže bolje mogućnosti u razvoju karijere, tako i onima koji traže zaposlenje.

Riječ je o jedinstvenoj prilici besplatnog stjecanja dodatnih digitalnih vještina i relevantnih industrijskih certifikata s područja računarstva i informatike, a kojom se pojedincima otvaraju mogućnosti zapošljavanja na atraktivnim radnim mjestima u Hrvatskoj ili šire. Dosad je kroz projekt obrazovano više od 200 polaznika, od čega najviše dugotrajno nezaposlenih osoba s najviše završenim srednjoškolskim obrazovanjem, no također i uz višestruko veći broj potencijalno zainteresiranih osoba koje su željele sudjelovati u ovoj vrsti edukacije, čime se dokazuje opravdanost i potreba za ovakvim projektima.

Projekt "IT obrazovanje za sigurnije sutra" traje do siječnja 2021. i omogućio je zainteresiranim potpuno besplatno pohađanje jednosemestralnih programa obrazovanja za digitalna zanimanja. Za projekt se mogu prijaviti pojedinci stariji od 34 godine koji su nezaposleni dulje od godinu dana a imaju završenu najviše srednju školu, zaposleni i nezaposleni između 15 i 34 godina sa završenom osnovnom školom, te zaposleni ili nezaposleni koji imaju završenu jednogodišnju, dvogodišnju ili trogodišnju srednju školu.

U ovom trenutku otvoreni su upisi za program „ECDL specijalist“ te za program „Računalni operater“. Programi su dostupni u jutarnjem ili poslijepodnevnom terminu, nastava će se održavati u potpunosti online tako da je dostupna svim građanima Hrvatske, a ovisno o odabranoj grupi, početak obrazovanja je 28. rujna, odnosno 5. listopada.

Prelazak na online pokazao se kao iznimno dobra odluka, a tijekom lockdowna interes za uključivanje u edukacije je bio najveći. Ljudi su ipak prepoznali izolaciju kao priliku za osobni razvoj, što nam je posebno drago. Dodatna važna prednost prelaska na online je i u tome što smo time omogućili dugotrajno nezaposlenima iz cijele Hrvatske da se uključuju u besplatne edukacije, pa čak i onima iz najzabačenijih ruralnih dijelova. Nove digitalne vještine i specijalizirana IT znanja stečena kroz ovaj projekt znatno će unaprijediti njihove pozicije na tržištu rada, osobito ako uzmemo u obzir trend digitalizacije i oslanjanja sve većeg broja poslova na online alate, naglasila je Martina Bašić, voditeljica ovog projekta u Algebri.

Pojedinci koji se prijave i budu odabrani za pohađanje online programa obrazovanja za Računalne operatere morat će osigurati svoje računalo i internetsku vezu te će predavanja pratiti u virtualnim učionicama. Uz nastavu, svi polaznici će dobiti slušalice, mikrofone kao i vrhunske priručnike u tiskanom formatu te će cijelo vrijeme provedbe programa moći telefonski ili kroz sustave za komunikaciju, dobiti podršku Algebrinih mentora.

Algebra poziva sve koji imaju temeljno znanje korištenja računala, žele svoje vještine podići na višu razinu i steći međunarodne ECDL certifikate, a udovoljavaju uvjetima za besplatno pohađanje ovog obrazovnog programa, da se što ranije prijave ispunjavanjem prijavnice.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti