Algoritam pogađa političku orijentaciju osobe samo na temelju njezina lica?

U bliskoj budućnosti bit će dovoljno da algoritam samo prouči vaše lice i znat će kojoj političkoj struji pripadate i kakvi su vam politički pogledi. Tako barem tvrdi Michal Kosinski, znanstvenik sa Sveučilišta Stanford.

Branimir Vorša | 12.01.2021. / 12:28

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U svojoj najnovijoj studiji koja je u ponedjeljak objavljena u znanstvenom časopisu Scientific Reports Michal Kosinski tvrdi da algoritmi za prepoznavanje lica mogu biti naučeni da prepoznaju političke stavove pojedinaca samo na osnovi proučavanja karakteristika njihovih lica. Kosinski ističe da je u studiji ostvario 72 posto preciznosti u prepoznavanju kojoj političkoj struji ispitanici pripadaju u SAD-u, Velikoj Britaniji i Kanadi - liberalnoj ili konzervativnoj.

Kosinski je koristio lica s više od milijun profila na Facebooku i stranica za pronalazak partnera, a njegov algoritam uspješno je pogodio političku orijentaciju pojedinaca s gotovo tri četvrtine učinkovitosti.

Najvažnije značajke lica u otkrivanju političke pripadnosti, osim dobi, spola i etniciteta, bile su orijentacija glave i emocionalni izrazi, navodi se u studiji.

Isto tako, u studiji se ističe da liberali češće gledaju izravno u kameru i da više izgledaju iznenađeno. Isto tako, studija otkriva da se liberali smiju iskrenije i intenzivnije, što na njihovu licu ostavlja drugačiji obrazac bora kako postaju sve stariji.

Konzervativci su s druge strane zdraviji, troše manje alkohola i manje puše te imaju drugačiju prehranu, što su sve stvari koje utječu na zdravlje i teksturu njihove kože.

No zaključci studije sežu i mnogo dublje od toga te uranjaju u domene distopije prepoznavanja lica. Izgled lica, tvrdi se u studiji, predviđa sve, od uspjeha u poslu, obrazovnih dostignuća te čak i do dužine zatvorske kazne, što su sve faktori koji, prema tvrdnjama u studiji, vrlo lako mogu utjecati na političku orijentaciju.

No ni to nije sve, u studiji se sugerira da se veza između izraza lica i politike možda formira već i u majčinoj utrobi, s "genima, hormonima i roditeljskim izlaganjem drogama", a sve to igra ulogu u tome hoće li pojedinac izrasti u liberala ili konzervativca.

Čak i konzumiranje alkohola tijekom trudnoće može predvidjeti buduću političku orijentaciju djeteta, s obzirom na to da je slab kognitivan razvoj, tvrdi se u studiji, povezan s političkom orijentacijom.

Kosinski je predvidio da bi ga se moglo pokušati kritizirati za pokušaj ponovnog oživljavanja fiziognomije pa je odbacio tu disciplinu kao neznanstvenu, praznovjernu, sa smiješnim dokazima i rasističkim pseudoteorijama.

Ipak, pojasnio je da samo zato što je to polje široko neznanstveno ne znači automatski da su svi u krivu. Neke od tvrdnji fiziognoma su, vjerojatno posve slučajno, možda bile točne, dodaje Kosinski.

Kosinski je široj javnosti najpoznatiji zbog svog rada s Facebookom, iz kojeg je nastao skandal s tvrtkom Cambridge Analytica uoči američkih predsjedničkih izbora 2016. godine. Ta je kompanija prikupljala podatke desetaka milijuna korisnika Facebooka kako bi se omogućili precizni politički oglasi usjmjereni republikanskoj predsjedničkoj kampanji.

Kosinski je radio i kao savjetnik na izraelskom programu Faception, koji nije samo za cilj imao predvidjeti na kojoj strani političkog spektra se pojedinac nalazi, već koliki su izgledi ta je pojedinac terorist, pedofil ili veliki kriminalac.

Godine 2017. tvrdio je da jednostavan sustav umjetne inteligencije može odrediti pripada li neko lice hetero ili gej osobi, što je izazvalo velike kritike iz LGBT zajednice u SAD-u.

U listopadu 2020. zajedno s kolegom je objavio studiju u kojoj su razotkrili prethodnu tvrdnju da parovi u braku s vremenom poprimaju isti izgled lica.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti