Alphabet ulaže milijardu dolara u Lyft?

Lyft bi mogao iskoristiti Uberove probleme za povećavanje udjela na tržištu, a u tome bi mu mogla pomoći (potencijalna) milijarda dolara iz Alphabeta

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.09.2017. / 09:19

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iz Alphabeta, krovne kompanije koja, među inim, uključuje i Google, razmišljaju o ulaganju čak milijardu dolara u Lyft, a prema Bloombergu, novac bi uložio sam Google ili CapitalG, investicijski fond Alphabeta. Lyft, kompanija za dijeljenje prijevoza slična Uberu, ove je godine povećao svoj udio na tržištu iskoristivši probleme u kojima se trenutno nalazi Uber (uključujući i nekoliko tužbi), a koje će pokušati riješiti novi izvršni direktor kompanije Dara Khosrowshahi.

Jedan od prioritetnih ciljeva suosnivača kompanije Johna Zimmera jest ostati neovisan (tj. ne želi da itko preuzme njegovu kompaniju), a milijarda Googleovih dolara omogućila bi upravo financijsku sigurnost i ne bi bilo potrebe za preuzimanjima – iako su ranije mrežom kružile glasine kako bi upravo Alphabet mogao kupiti tu kompaniju, sada se govori samo o investiciji. Također, svježi kapital omogućio bi Lyftu ulaganje u marketing, ali i popuste za putnike i više novca za vozače kako bi mogli još kvalitetnije konkurirati Uberu. Jedan od planova Lyfta uključuje i razvoj autonomnih vozila te na ovom polju već surađuju s Waymom (koji je odjel Alphabeta zadužen za razvoj autonomnih vozila).

Lyft je nedavno najavio širenje na još 32 američke savezne države te sada pokrivaju 94 posto američke populacije, što je povećanje u odnosu na 79 posto prije širenja. Pred ovom kompanijom još je puno posla jer tržištem (dijeljenja vožnje) i dalje dominira Uber koji zauzima oko 70 posto tržišta u SAD-u, a Lyftovo širenje na međunarodna tržišta (na brojnim takvim tržištima Uber je prisutan već duže vremena) možemo očekivati u "ne tako dalekoj budućnosti".

Što se Alphabeta, odnosno Waymoa tiče, kompanija je tužila Uber zbog navodne krađe tehnologije za autonomnu vožnju, a treba napomenuti kako je Google (preko GV fonda) jedan od ranih dioničara Ubera.

Izvor: Bloomberg


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti