Astronomi amateri pomažu znanstvenicima uočiti moguće supernove

Znanstvenici australskog nacionalnog sveučilišta traže supernovu i zatražili su pomoć javnosti.

A.J. | 25.05.2017. / 09:12

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Supernova je udaljena 970 milijuna svjetlosnih godina, tako da ju vidimo sada kao prije 970 milijuna godina - mnogo prije nego što su dinosauri dominirali zemljom.

Znanstvenici australskog nacionalnog sveučilišta traže supernovu i zatražili su pomoć javnosti. Stotine su se prijavile, a sa sveučilišta  su rekli kako su im dva online volontera iz Europe nedavno pomogla da ugledaju supernove jedne galaksije.

Supernove mogu potencijalno pomoći da shvatimo naš svemir zbog količine svjetlosti koju proizvode, prenosi International Business Times.

"Te eksplozije su ludo svijetle. Dakle, ako možete zamisliti munje, zamislite snažnu munju, a zatim zamislite sto milijuna milijardi milijardi milijardi. To je jedna zvijezda", rekao je Brad Tucker, jedan od istraživača.

Eksplozije zvijezda su relativno rijetke na ljestvici jednog ljudskog života na Zemlji, za razliku od svemira koji je star milijunima godina. Supernova je najveća vrsta eksplozije prostora koja postoji i događa se kada se u zvijezdi nakuplja previše mase,  zato što je stara ili, u binarnim sustavima zvijezda, kad dođe do sudara dviju zvijezda..

Kada znanstvenici pogledaju ove eksplodirajuće zvijezde, intenzivna svjetlost koja dolazi s njih je "svijeća koja mjeri svemir kao cjelinu", govori Tucker.  Mjerenje načina na koji izvor svjetlosti nestaje na daljinu, gledajući koliko se svjetlost baca na druge predmete, govori vam koliko je daleko ta udaljenost. Iz tih mjerenja, znanstvenici mogu odrediti "kako svemir raste i što čini".

Ali dio problema u pronalaženju supernove je radna snaga - istraživački tim treba dovoljno ljudi koji bi provjeravali slike teleskopa. ANU program koristi amaterske astronome i ljubitelje svemira, što olakšava analizu sliku i traženje potencijalnih supernova. Nakon što znanstvenici (illi volonteri) pronađu "sumnjiv objekt", označavaju ga, a  znanstvenici potom mogu bolje usmjeriti teleskop kako bi ga promatrali i saznali je li doista supernova.

Do sada je u sklopu projekta identificirano na desetke mogućih supernova.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti