Amazon i Google na udaru britanskog regulatora: Jesu li zaista poduzeli sve u borbi protiv lažnih recenzija?

Iz CMA ističu da, ukoliko se utvrdi da su Amazon i Google prekršili zakon, oni imaju mogućnost prisiliti tvrtke da se pobrinu za lažne recenzije ili podići tužbu protiv njih.

Martina Čizmić | 25.06.2021. / 16:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Britanski regulator zadužen za tržišno natjecanje objavio je kako je započeo formalnu istragu protiv Amazona i Googlea kako bi utvrdio jesu li te velike tvrtke učinile sve što je u njihovoj moći kako bi spriječile objavu ili uklonile lažne recenzije.

Istaknuli su kako će pokušati prikupiti više informacija ne bi li utvrdili jesu li možda te tvrtke prekršile potrošačke zakone i na taj način propustile zaštititi vlastite kupce.

Istaknuli su kako su zabrinuti da je Amazonov sustav provjera podbacio te nije uspio spriječiti neke prodavatelje da manipuliraju recenzijama i povezuju pozitivne recenzije sličnih proizvoda.

Zabrinuti smo da su milijuni kupaca zavedeni jer su čitali lažne recenzije, a potom trošili svoj novac na temelju tih preporuka. Također, jednostavno nije pošteno da neki prodavatelji mogu progurati svoje proizvode zahvaljujući lažnim recenzijama s pet zvjezdica, dok drugi, koji poštuju zakon, to ne mogu, stoji u objavi koju potpisuje izvršni direktor britanskog CMA, Andrea Coscelli.

Iz CMA ističu da, ukoliko se utvrdi da su Amazon i Google prekršili zakon, oni imaju mogućnost prisiliti tvrtke da se pobrinu za lažne recenzije ili podići tužbu protiv njih.

Iz Amazona i Googlea su poručili kako surađuju s regulatorom te kako čine sve kako bi zaštitili svoje trgovine i kupce te zaustavili praksu lažnih reenzija.

Podsjetimo, britanski je regulator sličnu istragu pokrenuo prošle godine protiv Facebooka, Instagrama i eBaya, što je rezultiralo uklanjanjem grupa i zabranom pojedinaca koji su kupovali i prodavali lažne recenzije na svojim stranicama.

Izvor: Reuters

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti