Amazon poziva korisnike da pomognu Alexi da bude još pametnija

Ideja nije loša jer omogućuje korisnicima da pokažu svoje znanje, poboljšaju Alexu i pomognu drugim korisnicima. No isto tako ostavlja prostora i za zloupotrebu.

Martina Čizmić | 18.09.2019. / 15:50

Amazon Echo (Foto: Amazon)

Amazonov osobni asistent Alexa zna odgovore na milijun pitanja. No još uvijek joj se potkrade pitanje na koje ne zna odgovor. Upravo su zbog toga u Amazonu odlučili korisnicima pružiti priliku da odgovore umjesto Alexe i tako joj pomognu da bude još pametnija.

Ideja je zapravo jednostavna. Korisnici koji žele biti "siva eminencija" iza Alexe trebaju se prijaviti u program "Alexa Answers" u SAD-u i među stotinama pitanja koja su postavili korisnici, a na koje Alexa nije uspjela pronaći odgovor, predložiti "svoj".

Kad netko ponovno upita Alexu isto ili slično pitanje, Alexa će mu dati "korisnički odgovor" uz napomenu da je to odgovor "prema korisniku Amazona".

Ideja nije loša jer omogućuje korisnicima da pokažu svoje znanje, poboljšaju Alexu i pomognu drugim korisnicima. No isto tako ostavlja prostora i za zloupotrebu, nešto što postaje sve češći slučaj s internetskim platformama.

Tako bi korisnici u Alexu mogli ubaciti netočne, nepotpune ili uvredljive odgovore na neka od pitanja, čak i ako im to nije bila osnovna ideja.

U Amazonu ističu kako će se protiv takvih netočnih odgovora boriti kombinacijom strojnog učenja i automatiziranih filtera koji će prepoznavati uvredljive riječi. Također, posebnu će pozornost posvetiti politički konotiranim odgovorima.

No iz Amazona se nadaju kako će u konačnici sama zajednica glasanjem o odgovorima odabrati najbolje i tako izdvojiti "dobre" od "loših" izvora informacija.

S obzirom na to što smo proteklih godina mogli vidjeti po društvenim mrežama, teško možemo biti tako optimistični kao ekipa u Amazonu i samo savjetovati da ne vjerujete baš svemu što čujete od Alexe. Pogotovo ako odgovor dolazi uz dodatak "prema korisniku Amazona".

Izvor: Fast Company

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti