Amazon predstavio Kindle Oasis

Amazon je predstavio osmu generaciju najpopularnijeg čitača e-knjiga na svijetu – Oasis ima novi dizajn, tanak je i lagan, ali bi mnogima mogao biti preskup

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.04.2016. / 09:17

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tržištem e-knjiga uvjerljivo dominira Amazon sa svojim Kindle e-readerima i odličnom trgovinom na kojoj su dostupne brojne e-knjige. Proteklih nekoliko dana čitali smo o novom modelu Kindlea kojeg ova kompanija priprema, a Amazon je jučer i službeno predstavio osmu generaciju najpopularnijeg čitača e-knjiga na svijetu. Kindle Oasis Amazonov je najtanji i najlakši e-reader do sada (težak je samo 131 g, a tanak je 3,4mm na najtanjem i 8,5 mm na najdebljem dijelu) koji dolazi s ekranom dijagonale šest inča – riječ je o istom ekranu kao i na prethodnim modelima Paperwhite i Voyage na kojem je dodatno poboljšano osvjetljenje, ima 4GB memorije te podršku za WiFi, dok će korisnicima biti dostupan i 3G model koji će, naravno, biti skuplji.

Amazon je na ovom modelu poprilično promijenio dizajn kako bi ga korisnici mogli lakše držati pri čitanju (ovo je prvi modeli koji ima akcelerometar tako da se sadržaj na ekranu može okretati ovisno o načinu na koji se drži uređaj), a kako bi bio što čvršći i izdržljiviji napravljen je od kombinacije plastike i metala. Baterija novog Kindlea može izdržati oko dva tjedna rada, što je manje u odnosu na prethodni model Voyage, no s ovim se modelom može koristiti kožna navlaka koja ima integriranu bateriju koja povećava trajanje baterije do čak osam tjedna, odnosno korisnici će Kindle morati puniti samo jednom u dva mjeseca. U Amazonu kažu kako bi baterija trebala izdržati osam tjedana kada se Kindle koristi trideset minuta dnevno pri ugašenom WiFiju i osvjetljenjem namještenim na 10.

Ono što se potencijalnim kupcima ovog uređaja neće svidjeti jest cijena – osnovni model Kindlea Oasis s podrškom za WiFi košta 290 dolara, dok će za model s podrškom za 3G biti potrebno platiti još 70 dolara, odnosno korisnici koji ne žele na ekranu svog e-čitača gledati oglase morat će platiti dodatnih 20 dolara. Inače, cijena osnovnog klasičnog Kindlea koji se može kupiti na Amazonovim stranicama iznosi 80 dolara, model Paperwhite košta 120, a Voyage 200 dolara.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti