Amazon testira dostavu dronovima i u Europi

,Amazon bi mogao u potpunosti promijeniti budućnost dostave – umjesto poštara, pakete će dostavljati bespilotne letjelice

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.11.2014. / 10:02

Amazon testira dostavu dronovima i u Europi

Šef Amazona Jeff Bezos najavio je kako u njegovoj kompaniji žele još više ubrzati dostavu proizvoda, a jedan od načina na koji će proizvodi još brže dolaziti do kupaca jest putem bespilotnih letjelica. Prošle godine tako su započeli s testiranjem ovakvog načina dostave u SAD-u, a sada su najavili testiranje bespilotnih letjelica i u Velikoj Britaniji. Na stranicama kompanije tako su objavili oglase za zapošljavanje u njihovim uredu u Cambridgeu u kojem su naveli da 'rade na budućnosti' i kako traže ljude koji teže inovacijama.

Među oglasima za posao nalazi se i posao 'inženjera letačkih operacija' koji treba imati iskustvo u testiranju i upravljanju dronovima. S obzirom na sve veću popularnost ovakvih letjelica – osim Amazona, oni su zanimljivi i Facebooku i Googleu, na The Telegraphu napominju kako će 'piloti dronova' (odnosno osobe koje će testirati i upravljati ovakvim letjelicama) biti sve traženije zanimanje u budućnosti. Nedavni izvještaj znanstvenika sa sveučilištu iz Birminghama upozorio je kako će korištenje bespilotnih letjelica značajno porasti tijekom sljedeća dva desetljeća, što će predstavljati 'veliki rizik za sigurnost i privatnost'.

O kakvim je rizicima riječ najbolje možemo vidjeti iz primjera u Francuskoj u kojoj nepoznate bespilotne letjelice nadlijeću nuklearne elektrane, ali i iz nedavnog primjera nogometne utakmice između Srbije i Albanije na kojoj su neredi počeli unošenjem zastave koju je nosila bespilotna letjelica. Sličan servis prošle je godine predstavio DHL koji će bespilotnim letjelicama isporučivati male pakete (poput lijekova) na otok Juist koji je udaljen oko 12 km od njemačke obale. Iako su njihovi dronovi programirani da sami preuzimaju robu i dostavljaju je na adrese kupaca, sve će se letove morati nadgledati i pratiti sa zemlje kako bi u DHL-u bili sigurni da dronovi poštuju sva pravila sigurnosti zračnog prometa.

Govoreći o bespilotnim letjelicama, Bezos je prošle godine rekao kako se mnogima dostava putem dronova čini kao znanstvena fantastika, ali da je riječ o stvarima koje će u bliskoj budućnosti (već sljedeće godine ili koju godinu poslije) postati uobičajene. Inače, prije tri tjedna ova je kompanija testirala dostavu zračnim putem u Australiji te su obavili tridesetak uspješnih dostava – Amazonove letjelice lete na visini od oko 60 metara kako bi izbjegle zapreke poput električnih vodova, stabala, kuća i slično, a predmete su dostavile u krugu od jednog kilometra. 

Foto: Amazon

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti