Ambiciozan plan Porschea: Napravit će leteći automobili?

Tržište letećih automobila zanimljivo je sve većem broju kompanija, a jedna je od njih i Porsche.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.03.2018. / 19:07

Porsche (Foto: AFP) (Foto: Afp)

S obzirom na stanje na tržištu automobila, tehnologije u koje se ulažu milijarde dolara te ambiciozne planove brojnih kompanija, možemo zaključiti kako svjedočimo početku kraja automobilskog tržišta kakvo poznajemo desetljećima. Iako će klasični benzinci, a dijelom i dizelaši i dalje neko vrijeme vladati cestama diljem svijeta, promjene koje postupno dolaze velike su i radikalne. Prateći događanja na ovom tržištu posljednjih godina, možemo zaključiti kako su prvi koraci tih promjena električni automobili (čija prodaja, kao i infrastruktura konstantno rastu) te autonomna vozila i servisi za prijevoz poput Ubera i Lyfta kojima neće upravljati ljudi, već računala.

Nakon toga sljedeći korak ove (r)evolucije trebali bi biti – leteći automobili. Neke kompanije već sada razvijaju ovakva vozila, a potencijal ovog tržišta prepoznao su npr. Boeing, Zhejiang Geely, kompanija koja u vlasništvu ima Volvo te osnivač Googlea Larry Page koji ulaže milijune dolara u kompanije koje razvijaju vozila koja će se moći kretati zemljom i nebom.

"To zaista ima smisla"

Jedna od kompanija koju bi malo tko povezao s letećim automobilima jest Porsche, no čini se kako u ovoj kompaniji također razmišljaju kako budućnost više ne pripada samo automobilima koji će voziti samo po cestama, već će moći i poletjeti.

Da bi i Porsche mogao razviti leteći automobil, u razgovoru za njemačke medije rekao je šef prodaje ove kompanije Detlev von Platen. On je, govoreći o putovanju iz Porscheove tvornice do aerodroma u Stuttgartu rekao kako mu automobilom treba najmanje pola sata, ako ima sreće, dok bi mu zračnim putem trebale samo tri i pol minute.

To zaista ima smisla, dodao je von Platen.

Prema navodnim planovima Porschea, za vožnju ovakvim automobilima neće biti potrebna pilotska dozvola jer, iako bi putnici imali neke mogućnosti kontrole nad letećim vozilima, neće im biti potrebna pilotska dozvola jer će većina funkcija automobila biti automatizirana.

Izvor: Reuters

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti