Ambiciozan plan: Uskoro bi mogao postati bogatiji i od Billa Gatesa!

Zuckerbergova ulaganja u virtualnu stvarnost i umjetnu inteligenciju mogla bi Facebooku donijeti velike prihode, što će se odraziti i na povećanju bogatstva šefa Facebooka

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.03.2017. / 08:51

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Početkom prošle godine osnivač i izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg objavio je viziju za sljedeće desetljeće Facebooka u kojoj je najavio kako će uložiti velike resurse u umjetnu inteligenciju, virtualnu stvarnost, globalnu povezivost kao i platforme za chat poput Messengera i WhatsAppa. Zuckerberg vjeruje kako su umjetna inteligencija i virtualna stvarnost računalne platforme budućnosti i kako će se velika ulaganja u ove tehnologije u budućnosti itekako isplatiti, no njegov optimizam ne dijele baš svi analitičari Wall Streeta koji su jako oprezni kada je u pitanju daljnji rast ove kompanije. Naime, dio njih sumnja kako je riječ o prilično riskantnom ulaganju (npr. samo na Oculus potrošili su tri milijarde dolara) koje se neće isplatiti jer virtualna stvarnost i umjetna inteligencija možda nikada neće postati Facebookov 'core business', odnosno neće im donijeti neke veće prihode.

No, prema posljednjem izvještaju tržišnih analitičara UBS-a, Zuckerbergova vizija i ulaganje u nove tehnologije zaista bi se mogli ostvariti (barem djelomično) te bi trebali postati jako važan dio budućih prihoda Fejsa. Ova je kompanija tako povisila predviđanja za cijenu dionice Facebooka sa 155 na 165 dolara i tvrde kako će se Zuckerbergov rizik na kraju ipak isplatiti. Tijekom sljedećih dvije do pet godina Facebook više neće biti fokusiran na ulaganja i povećanje broja korisnika za chat platforme poput Messengera i WhatsAppa, kao i za Oculus, već u tom razdoblju možemo očekivati njihovu monetizaciju. Jedan od načina na koji bi Facebook mogao zarađivati od Oculusa, napominju u UBS-u, jest naplaćivanje programerima razvoj VR softvera za ovu platformu, što je model kakav primjenjuju Sony, Microsoft i Nintendo na svojim igraćim konzolama.

Pored navedenog, treba napomenuti kako Facebook i Instagram i dalje pronalaze nove načine na koje korisnicima mogu prikazati slikovne i video oglase te da korisnici provode sve više vremena koristeći te aplikacije, što se direktno odražava i na povećanje prihoda Zuckerbergove kompanije. Na krilima rasta prihoda, odnosno vrijednosti kompanije i cijene dionice, i dalje će rasti bogatstvo Marka Zuckerberga koji je u ranim tridesetima već sada 'težak' skoro 60 milijardi dolara i na dobrom je putu da tijekom sljedećih godina prestigne Gatesa i postane najbogatiji čovjek na svijetu.

Izvor: Business Insider
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti