Glavni izvršni direktor i osnivač tvrtke Blue Origin iz Seattlea i utemeljitelj Amazona Jeff Bezos u ponedjeljak je najavio da planira izgraditi prvu privatnu svemirsku stanicu u orbiti između 2025. i 2030. godine.

Privatna svemirska postaja, ilustracija Netko planira uložiti milijune i izgraditi privatnu svemirsku postaju

Postaju pod nazivom Orbital Reef Bezos razvija s nekoliko partnera, među kojima je i Boeing, priopćila je tvrtka.

Orbital Reef će služiti kao neka vrsta "mješovitoga poslovnog parka", a bit će namijenjen raznim klijentima, onima koje zanimaju istraživanja, industrijskim i međunarodnim klijentima, ali i turistima.

Blue Origin nedavno je dospio na naslovnice nakon lansiranja u svemir 90-godišnje ikone "Zvjezdanih staza" Williama Shatnera, koji je tijekom kratkog boravka ondje promovirao svemirski turizam.

Blue Moon svemirska letjelica kompanije Blue Origin Najbogatiji čovjek na svijetu ne odustaje od utrke na Mjesec, NASA-i nudi dvije milijarde razloga da se predomisle

Polijetanje rakete New Shepard, Jeff Bezos nakon leta Bezos ima razloga za slavlje: Uspješno odrađen prvi komercijalni let u svemir s ljudskom posadom

Do danas najveća svemirska postaja u kojoj astronauti najdulje borave je Međunarodna svemirska postaja (ISS), kojom upravlja američka svemirska agencija NASA zajedno s brojnim partnerskim agencijama iz cijeloga svijeta.

ISS je od 2000. godine kontinuirano nastanjen rotirajućim sastavom astronauta.

I Kina upravo radi na izgradnji vlastite svemirske stanice Tiangong, a još nekoliko privatnih tvrtki već je iznijelo planove o komercijalnim svemirskim postajama.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju