Netko planira uložiti milijune i izgraditi privatnu svemirsku postaju

Naručitelj? Za sad je taj podatak tajan, ali se zna kako će se tehnologija koristiti za "privatnu svemirsku postaju u niskoj Zemljinoj orbiti".

Martina Čizmić | 26.08.2021. / 09:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Izgradnja i održavanje svemirske postaje skup je posao. Samo pitajte Amerikance ili Ruse koji posljednjih 20 godina ulažu milijarde u održavanje Međunarodne svemirske postaje (ISS). Čak su napravljeni planovi za otvaranje dijela ISS-a za komercijalnu upotrebu, ne bi li tako dvije države (odnosno njihove svemirske agencije) nešto i zaradile od bogatih svemirskih turista.

No, čini se kako bi ISS (i buduća ruska svemirska postaja koja je u planu) mogli dobiti i privatnu konkurenciju.

Naime, američka tvrtka Collins Aerospace, koja je podružnica tvrtke Rayheon Technologies specijalizirane za vojnu i zrakoplovnu tehnologiju, dobila je 2,6 milijuna dolara vrijedan ugovor za razvoj tehnologija za održavanje života i okoliša u svemiru. U prijevodu, radi se o tehnologijama za recikliranje zraka te sustavima za kontrolu pritiska i temperature u svemiru. Naručitelj? Za sad je taj podatak tajan, ali se zna kako će se tehnologija koristiti za "privatnu svemirsku postaju u niskoj Zemljinoj orbiti".

Međunarodna svemirska postaja ISS (Foto: NASA) SpaceX šalje turiste na Međunarodnu svemirsku postaju: Znate li koliko stoji karta za put u svemir?

Slika nije dostupna Kineski astronauti uspješno stigli do svemirske postaje Tianhe i upisali se u povijest

Nova era komercijalnih svemirskih letova stvara potrebu za atmosferom poput zemaljske na destinacijama u niskoj orbiti. Ovaj ugovor u skladu je s Collinsovim planovima za rad s privatnim i javnim sektorom na pružanju temelja na kojima bi komercijalni putnici u svemir u konačnici mogli živjeti, raditi i zabavljati se u svemiru, istaknuo je potpredsjednik Collins Aerospacea, Dave McClure u službenoj objavi.

Iz Collins Aerospacea nisu otkrivali previše informacija o projektu ili klijentu, ali su rekli kako bi tipično, takva oprema, mogla biti razvijena u sljedećih nekoliko godina.

Za sad je poznato kako američka tvrtka Axiom Space planira gradnju komercijalne svemirske postaje. Do sad su prikupili 130 milijuna dolara za razvoj komercijalnih modula koje bi priključili Međunarodnoj svemirskoj postaji 2024. godine, a koji bi poslije bili dio samostalne komercijalne postaje.

I Blue Origin, Jeffa Bezosa, razmišlja o gradnji komercijalne svemirske postaje, ali tek negdje u budućnosti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti