Kineska nacionalna svemirska agencija objavila je kako je letjelica Shenzhou-12 s tri astronauta uspješno dosegla svemirsku postaju Tianhe.

Letjelica će se spojiti sa Tianheom, prvim modulom buduće kineske svemirske postaje, te u kombinaciji s ranije pristiglom teretnom letjelicom Tianzhou-2 tvoriti trodijelnu kombinaciju letjelice i modula u kojoj će astronauti živjeti i raditi sljedeća tri mjeseca.

Kineska svemirska postaja Tianhe i letjelica Shenzou-12 Sve je spremno: Trojica kineskih astronauta u četvrtak lete na svemirsku postaju Tianhe

Kineska svemirska postaja Tianhe i letjelica Shenzou-12 Kina šalje tri astronauta na svoju novu svemirsku postaju Tianhe

Sam proces spajanja trajat će nekoliko sati, nakon čega će astronauti ući u Tianhe modul i time se upisati u povijest.

 

 

Naime, njihovim boravkom na Tianheu u Zemljinoj će orbiti biti dvije svemirske postaje s posadom - Međunarodna svemirska postaja i njezina kineska inačica.

Podsjetimo, astronauti Nie Haisheng (56), Liu Boming (54) i Tang Hongbo (45) tijekom svog boravka provest će nekoliko istraživanja, obaviti nekoliko svemirskih šetnji tijekom kojih će pripremati modul za spajanje s budućim modulima koji bi tek trebali biti lansirani.

Izvor: CNSA

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju