SpaceX šalje turiste na Međunarodnu svemirsku postaju: Znate li koliko stoji karta za put u svemir?

Želite li provesti neko vrijeme u Međunarodnoj svemirskoj postaji? Osim avanturističkog duha i ljubavi prema svemiru, trebat će vam i novca – jako puno novca.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.03.2020. / 08:15

Međunarodna svemirska postaja ISS (Foto: NASA) (Foto: NASA)

Ovo bi desetljeće, među inim, mogao obilježiti i porast svemirskog turizma. SpaceX Elona Muska prošlog je mjeseca s kompanijom Space Adventures dogovorio slanje četiriju osoba u Zemljinu orbitu tijekom 2021. ili 2022. godine. Ovaj tjedan potpisan je novi ugovor, ovog puta s kompanijom Axiom Space, prema kojem će krajem sljedeće godine s Falcon 9 raketom i kapsulom Crew Dragon svemirski turisti krenuti na desetodnevni izlet u svemir, od čega će osam dana provesti na Međunarodnoj svemirskoj postaji.

Slika nije dostupna Pogled koji oduzima dah! Rijetki će moći uživati u ovakvu prizoru

Iako to nije prvi put da će privatne osobe posjetiti i provesti neko vrijeme na ISS-u, ova je misija važna jer je riječ o prvom putovanju napravljenom u potpuno privatnom aranžmanu, bez NASA-e. Mjesta na kapsuli za ISS nema puno te bi se u svemir sljedeće godine trebala zaputiti tri avanturista ili avanturistice koji, osim ljubavi prema svemiru, imaju i jako puno novaca te si mogu priuštiti (povratnu) kartu za ISS. Ona, naravno, nije jeftina, potrebno je platiti čak 55 milijuna dolara. Jedno je mjesto, prema The Vergeu, već rezervirano.

Spajanje Crew Dragon i ISS-a (Foto: SpaceX)

Podsjetimo, prošle godine u NASA-i su najavili da namjeravaju ISS otvoriti komercijalnim aktivnostima, uključujući i svemirski turizam, što će sada iskoristiti Musk i ekipa. Dok će SpaceX osigurati prijevozno sredstvo za te "orbitalne praznike", Axiom Space pobrinut će se za logistiku. U Axiomu kažu kako je riječ o povijesnom letu koji označava prvu od brojnih ljudskih misija prema ISS-u kojima će oni upravljati.

Slika nije dostupna NASA najavila otvaranje "hotela za robote" u svemiru

S obzirom na to da je SpaceX kompanija koju je osnovao Elon Musk, jasno je da  su njihove ambicije na tom tržištu puno veće i neće se zadovoljiti "samo" slanjem turista na Međunarodnu svemirsku postaju. Planovi za budućnost uključuju i turističke ture oko Mjeseca, dok dugoročno žele odvesti ljude i na Crveni planet.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti