AMD-ovi procesori omogućili Mercedesu nagradu za konstruktora godine u F1

Koristeći AMD EPYC procesore, tim je uspio postići poboljšanje performansi od 20 posto za radna opterećenja računalne dinamike fluida (CFD) koja su korištena za modeliranje i testiranje aerodinamičkog toka njihovog F1 automobila.

Martina Čizmić | 21.04.2022. / 17:09

Formula Mercedes-AMG Petronas tima (Foto: AMD)

AMD i Mercedes-AMG Petronas Formula One (F1) tim demonstrirali su kako su AMD EPYC procesori poboljšali kapacitet testiranja aerodinamike, pridonijevši tome da tim Mercedes-AMG Petronas osvoji svoje osmo uzastopno konstruktorsko prvenstvo u natjecateljskoj sezoni 2021.

Kako ističu, koristeći AMD EPYC procesore, tim je uspio postići poboljšanje performansi od 20 posto za radna opterećenja računalne dinamike fluida (CFD) koja su korištena za modeliranje i testiranje aerodinamičkog toka njihovog F1 automobila.

 

Ponosni smo na partnerstvo s vladajućim konstruktorskim prvacima, Mercedes-AMG Petronas Formula One Teamom, koji djeluje na vrhuncu utrka i tehnologije, rekao je Dan McNamara, viši potpredsjednik i generalni direktor, Server Business Unit, AMD . Za F1 timove, posjedovanje najučinkovitije računalne analize aerodinamike može značiti razliku između pobjede i poraza u utrci. S AMD EPYC procesorima, Mercedes-AMG F1 tim može iterirati dizajn vozila brže i učinkovitije od svog prethodnog sustava.

 

Koristeći AMD EPYC procesore, tim Mercedes-AMG Petronas F1 pomiče granice onoga što je moguće s CFD-om razvijajući revolucionarnu aerodinamiku, istovremeno isporučujući cijenu i performanse potrebne za ispunjavanje proračunskih propisa koje je postavila Fédération Internationale de l'Automobile ( FIA). Aerodinamika je jedan od najsloženijih tehničkih zadataka među F1 timovima i zahtijeva napredne procesore i poslužitelje za izvođenje analiza i mjerila. Nadalje, FIA je razvila zamršeni okvir koji diktira koliko CFD performansi i vremena u aerotunelu F1 momčadi smiju koristiti, u nastojanju da izbjegne davanje nepoštene konkurentske prednosti timovima s više resursa.

 

AMD EPYC procesori nude nam platformu koja isporučuje aerodinamičke performanse iz dana u dan na najvišoj mogućoj razini, dok istovremeno ispunjava naš cilj bržeg preokreta za iteraciju dizajna, rekao je Simon Williams, voditelj Aero razvojnog softvera u Mercedes-AMG Petronas F1. Nevjerojatno, dobili smo 20 posto poboljšanja performansi u odnosu na naš prethodni sustav što je prepolovilo naše CFD radno vrijeme. Ovo je veliki korak u usporedbi s prethodnim dobitkom od jedan ili dva posto u prethodnim sustavima.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti