AMD ozbiljno zagrizao u AI: Predstavio nove procesore namijenjene upravo tom području

AI je budućnost računalstva, istaknula je šefica AMD-a, Lisa Su.

Martina Čizmić | 11.12.2023. / 08:21

AMD Lisa Su (Foto: YouTube/AMD/Screenshot)

AMD je na svom događanju "Advancing AI" pokazao kako je ozbiljno krenuo u AI vode. Uz to što je ugostio industrijske lidere kao što su Microsoft, Meta, Oracle, Dell Technologies, HPE, Lenovo, Supermicro, Broadcom i Cisco, pokazao je i kako zajednički surađuju na isporuci naprednih AI rješenja namijenjenih kako privatnim tako i poslovnim korisnicima. Ujedno su lansirali i nekoliko novih proizvoda uključujući AMD Instinct MI300 seriju AI akceleratora za podatkovne centre, ROCm 6 otvoreni softverski paket sa značajnim optimizacijama i novim značajkama koje podržavaju modele velikih jezika (LLM) i Ryzen 8040 seriju procesora s Ryzen AI.

AI je budućnost računalstva i AMD je u jedinstvenoj poziciji da pokreće end-to-end infrastrukturu koja će definirati ovu eru umjetne inteligencije, od masivnih instalacija u oblaku do poslovnih klastera i inteligentnih ugrađenih uređaja i računala s omogućenom umjetnom inteligencijom, rekla je predsjednica i izvršna direktorica AMD-a dr. Lisa Su. Svjedoci smo vrlo velike potražnje za našim novim Instinct MI300 GPU-ovima, koji su svjetski najučinkovitiji akceleratori za generativni AI. Također ubrzavamo značajan zamah za naša rješenja umjetne inteligencije za podatkovne centre s najvećim tvrtkama u oblaku, dobavljačima poslužitelja koji su vodeći u industriji i najinovativnijim startupima za umjetnu inteligenciju s kojima blisko surađujemo kako bismo brzo plasirali rješenja Instinct MI300 na tržište koja će dramatično ubrzati tempo inovacija u cijelom ekosustavu umjetne inteligencije.

AMD je istaknuo značajan napredak u širenju softverskog ekosustava koji podržava AMD Instinct akceleratore podatkovnih centara. Predstavil su najnoviju verziju softverskog paketa otvorenog koda za AMD Instinct GPU-ove, ROCm 6, koji je optimiziran za generativnu umjetnu inteligenciju, posebno za velike jezične modele. ROCm 6 može se pohvaliti podrškom za nove tipove podataka, napredne optimizacije grafikona i kernela, optimizirane biblioteke i najsuvremenije algoritme pažnje, koji zajedno s MI300X donose ~8x povećanje performansi za ukupnu latenciju generiranja teksta na Llami 2 u usporedbi s ROCm-om 5 radi na MI250. 

Zanimljivo, na događanju su bili i predstavnici OpenAI-ja, koji su predstavili podršku za AMD Instinct akceleratore u Triton 3.0, čime njihova tvrtka pruža gotovu podršku za AMD akceleratore koji će programerima omogućiti rad na višoj razini apstrakcije na AMD hardveru.

AMD je, također, najavio nove mobilne procesore lansiranjem najnovije serije procesora AMD Ryzen 8040 koji pružaju još više računalnih mogućnosti s umjetnom inteligencijom. Lansirao je i Ryzen AI 1.0 – softverski paket koji razvojnim programerima omogućuje jednostavnu implementaciju aplikacija koje koriste unaprijed obučene modele za dodavanje AI mogućnosti Windows aplikacijama.

Iz AMD-a su otkrili i kako će nadolazeća generacija "Strix Point" APU-a, planirana za lansiranje 2024. godine, uključivati XDNA 2 arhitekturu koja će pružiti više od 3x povećanje računalnih performansi AI u odnosu na prethodnu generaciju omogućavajući novu generativnu AI iskustva.

Na kraju su iz Microsofta otkrili kako blisko surađuju s AMD-om na budućim AI iskustvima za Windows računala.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti