Američka ratna mornarica priznala postojanje brojnih drugih NLO videa i javnosti poručila da se ne nadaju da će ih vidjeti

Jasno je da u arhivama američke mornarice postoji još video snimaka neobjašnjivih susreta s NLO-ima, ali koliko i što oni prikazuju, zasad će ostati tajna. Zanimljivo je i da američka mornarica nije pokušala prikriti postojanje dodatnih NLO videa.

Branimir Vorša | 11.09.2022. / 08:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Američka ratna mornarica posjeduje neviđene videosnimke neidentificiranih letećih objekata (NLO-a), ili neidentificiranih zračnih fenomena (NZF, engl. UAP), kako ih radije naziva američko ministarstvo obrane (DOD), ali neće javno objaviti snimke jer bi to naškodilo nacionalnoj sigurnosti, poručio je glasnogovornik američke mornarice sredinom tjedna.

Priznanje je uslijedilo kao odgovor na zahtjev na temelju Zakona o slobodi informacija (FOIA) koji je podnijela vladina stranica za transparentnost The Black Vault, koja je prethodno CIA-i i drugim vladinim agencijama podijelila tisuće stranica dokumenata povezanih s NLO-ima primljenih putem FOIA zahtjeva.

Black Vault podnio je FOIA zahtjev američkoj mornarici u travnju 2020., samo jedan dan nakon što je američka ratna mornarica deklasificirala tri sada zloglasna videosnimka koje su snimili mornarički piloti i na kojima se vidi kako se NLO-i kreću na naizgled nemoguće načine. Black Vault je zatražio da mornarica sada preda sve ostale video zapise koji se odnose na NLO-e.

Više od dvije godine kasnije, vlada je odgovorila pismom u kojem je potvrdila da postoji više NLO videa i odbila zahtjev da se predaju zbog zabrinutosti za nacionalnu sigurnost.

Objavljivanje ovih informacija naštetit će nacionalnoj sigurnosti jer protivnicima može pružiti vrijedne informacije o operacijama, ranjivostima i/ili sposobnostima Ministarstva obrane/mornarice. Nijedan dio videozapisa ne može se odvojiti za objavljivanje, napisao je u odgovoru Gregory Cason, zamjenik ravnatelja mornaričkog ureda za FOIA.

Cason je dodao da je mornarica uspjela deklasificirati tri videa UAP-a objavljena u travnju 2020. samo zato što su video zapisi prethodno procurili u medije i o njima se već opširno raspravljalo u javnoj domeni. Mornarica je smatrala mogućim službeno objaviti snimku bez daljnje štete nacionalnoj sigurnosti, napisao je Cason.

Zanimljivo, u svom odgovoru na zahtjev The Black Vaulta, američka ratna mornarica nije pokušala prikriti postojanje dodatnih NLO videa. Jasno je da u arhivama američke ratne mornarice postoji još video snimaka neobjašnjivih susreta s NLO-ima, ali koliko i što oni prikazuju, zasad će ostati tajna.

Jasno je, međutim, i da američka vojska vrlo ozbiljno shvaća potencijalnu prijetnju NLO-a.

U svibnju 2022. DOD je održao svoje prvo javno saslušanje o NLO-ima od 1960-ih. Na saslušanju se prvenstveno raspravljalo o izvješću Pentagona iz lipnja 2021. koje je otkrilo da su piloti američke mornarice prijavili 144 viđenja UAP-a od 2004. godine. Nedavno je DOD najavio da će dobiti federalna sredstva za otvaranje novog ureda koji će se isključivo baviti upravljanjem izvještajima o viđenjima NLO-a od strane američke vojske, mornarice i zračnih snaga.

Izvor: Live Science

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti