Američka ratna mornarica uspješno testirala moćan laserski sustav LSWD

Američka mornarica uspješno je provela prvo testiranje laserskog sustava za protuzračnu obranu. Meta je bila bespilotna letjelica (dron), koja je u testiranju uspješno uništena.

Branimir Vorša | 25.05.2020. / 10:25

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Američki ratni brod USS Portland krajem proteklog tjedna testirao je novo oružje američke ratne mornarice, odnosno laserski sustav Laser Weapon System Demonstrator (LWSD). Tim je najnovijim i vrlo sofisticiranim oružjem uspješno neutralizirana bespilotna letjelica.

Riječ je o visoko energetskom "solid state" laseru za koji u američkoj ratnoj mornarici vjeruju da će iz temelja promijeniti način ratovanja na moru.

Zapovjednik spomenutog američkog ratnog broda klase San Antonio, Karrey Sanders, naglasio je kako su provedenim testiranjem dobivene značajne informacije o sposobnostima tog oružja protiv potencijalnih prijetnji.

LSWD pruža jedinstvene sposobnosti koje je Portland imao priliku testirati i kojima upravlja za američku mornaricu, istovremeno utirući put za buduće sustave naoružanja. S ovom novom naprednom sposobnosti, mi redefiniramo ratovanje na moru za ratnu mornaricu, rekao je Sanders.

LSWD sustav razvijen je kao posljedica povećanog broja prijetnji, koje uključuju i bespilotne letjelice, manje naoružane brodove te neprijateljske obavještajne, nadzorne i izvidničke sustave, naglašavaju u američkoj ratnoj mornarici.

Američka mornarica već je testirala slične laserske sustave na svojim brodovima. Prethodno je američki ratni brod USS Ponce testirao sustav (LaWS), a riječ je bila o laseru snage 30 kilovata.

Sustav LSWD znatno je jači, snaga njegova lasera je 150 kilovata. Za njegov razvoj zaslužna je tvrtka Northrup Grumman, a inicijalni troškovi tog projekta bili su 53 milijuna dolara.

Za cijenu otprilike galona (3,79 litara) dizelskog goriva po hicu, pružamo ratnoj mornarici visoko precizan obrambeni pristup koji ne samo da će zaštititi mornare, nego i mornarički proračun, naglasio je Guy Renard, šef tog programa.

Cijena galona dizela u SAD-u trenutno iznosi u prosjeku nešto više od 26 kuna, što u principu znači da svaki hitac iz navedenog lasera stoji manje od 30 kuna.

Američka ratna mornarica se nada da će laserski topovi pomoći u njezinoj obrani protiv prvenstveno pomorskih rivala poput Kine i njezinih raketnih sustava koji nadilaze američke sustave iste vrste.

Američka kopnena vojska isto tako razvija svoj laserski sustav snage 300 kilovata nazvan IFPC-HEL (Indirect Fires Protection Capability-High Energy Laser), a od njega se očekuje da bude učinkovit protiv raketa, artiljerije i minobacačke paljbe.

Izvor: Business Insider

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti