Američka studija pokazala: Cijepljenje protiv COVID-19 u trudnoći nije povezano s komplikacijama pri porodu

Trudnice s COVID-19 imaju povećan rizik od hospitalizacije na jedinicama intenzivne njege, potrebe za mehaničkom ventilacijom i smrtnog ishoda.

Hina | 05.01.2022. / 15:42

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Cijepljenje protiv COVID-19 u trudnoći nije povezano s prijevremenim porodom i s niskom porođajnom težinom novorođenčeta, pokazuje studija koju je u utorak objavio američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

 

Stopa prijevremenog poroda iznosila je 4,9 posto među 10.000 žena koje su primile barem jednu dozu cjepiva, a 7 posto za otprilike 36 tisuća necijepljenih žena, navode istraživači u tjednom izvještaju CDC-a o morbiditetu i mortalitetu.

Slika nije dostupna Dvostruko veći rizik: Studija otkrila zašto bi trudnice trebale biti posebno oprezne s koronavirusom

Razlika između cijepljenih i necijepljenih žena nije statistički značajna.

Uz to, cijepljenje protiv COVID-19 nije rizik za malu porođajnu težinu novorođenčeta, pokazuje istraživanje.

Rezultati studije potvrđuju preporuke CDC-a o sigurnosti cijepljenja protiv COVID-19 u trudnoći.

Dokazi o prednostima cijepljenja protiv COVID-19 tijekom trudnoće i dalje se prikupljaju, uključujući otkrivanje antitijela u krvi pupkovine, napisali su stručnjaci.

Ističu također da trudnice s COVID-19 imaju povećan rizik od hospitalizacije na jedinicama intenzivne njege, potrebe za mehaničkom ventilacijom i smrtnog ishoda.

Slika nije dostupna Pronađen dokaz: Koronavirus prelazi s trudnica na bebe, liječnici imaju i poruku za buduće majke

Žene koje su sudjelovale u istraživanju zatrudnjele su između svibnja i listopada 2020., prije nego što su cjepiva postala dostupna.

Gotovo sve cijepljene žene primile su cjepivo u drugom ili trećem tromjesečju trudnoće. Oko 96 posto ih je cijepljeno Pfizerom ili Modernom, a ostale su primile jednodozno cjepivo Johnsona&Johnsona.

Nije zabilježena razlika u ishodima na temelju vremena cijepljenja, broja doza i proizvođača cjepiva.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti