Pronađen dokaz: Koronavirus prelazi s trudnica na bebe, liječnici imaju i poruku za buduće majke

Pronađen je prvi dokaz prenošenja bolesti COVID-19 s majke na dijete u trudnoći. Beba koja je rođena pozitivna na COVID-19 u međuvremenu se u potpunosti oporavila.

Branimir Vorša | 14.07.2020. / 13:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Liječnici u Francuskoj vjeruju da pronašli prvi pravi dokaz prenošenja COVID-19 bolesti s trudnice na njezino dijete u utrobi. Novorođeni dječačić razvio je upalu mozga nekoliko dana nakon porođaja, a to je stanje posljedica prelaska novog koronavirusa s majke na dijete prije rođenja. Dječačić se u međuvremenu oporavio.

Studija tog i drugih sličnih slučajeva objavljena je u znanstvenom časopisu Nature Communications, a sve dosad nije se mogla izbaciti mogućnost da se u slučajevima rođenja djeteta zaraza dogodila nakon samog rođenja.

Nažalost, u ovom slučaju ne postoji dvojba. Liječnici moraju biti svjesni da se to može dogoditi. Nije uobičajeno, to je sigurno, ali se može dogoditi i mora se uzeti u obzir pri dijagnosticiranju, ističe Daniele De Luca, šef odjela pedijatrije i intenzivne neonatalne njege u bolnici Antoine Béclère u Parizu.

Potvrda je zabilježena u slučaju 23-godišnje majke, koja je 24. ožujka stigla u bolnicu s temepraturom i teškim kašljem, kao posljedicom zaraze novim koronavirusom i tad u posljednjem tromjesečju trudnoće. Testiranja su pokazala da ima COVID-19.

Tri dana po dolasku u bolnicu liječnici su primijetili znakove pogoršanja stanja djeteta te su napravili hitan carski rez, nakon čega su bebu stavili u izolaciju na odjelu za intenzivnu neonatalnu njegu.

Testiranja krvi i tekućine iz djetetovih pluća pokazali su da ono također ima COVID-19. Drugih komplikacija i infekcija nije bilo. Napravljeni su još detaljniji testovi koji su pokazali da je virus, najvjerojatnije, preko posteljice prešao na dijete. Naime, virus se počeo razmnožavati na posteljici te i tamo izazvao upalu.

Zaraza nije otkrivena prije jer je za to potrebno mnoštvo uzoraka. Trebate majčinu krv, krv novorođenčeta, krv iz pupčane vrpce, posteljicu, amniotičku tekućinu te je iznimno teško dobiti sve te uzorke u uvjetima pandemije s kriznim situacijama posvuda, pojašnjava De Luca.

Najveća razina virusa pronađena je u samoj posteljici.

U trenutku kad se spomenuti dječak rodio nije bilo nikakvih kliničkih smjernica kako liječiti bebe koje imaju COVID-19. Liječnici su razmišljali o primjeni lijeka Remdisivir, no kako se oporavljao postupno bez pomoći lijekova, odlučili su mu ne dati niti jedan lijek. Najnoviji testovi i skenovi mozga pokazali su da je situacija gotovo pa normalna, kaže De Luca.

Trudnoća je vrlo kontrolirana stvar te ako imate ovakav slučaj, on se može kontrolirati. U većini slučajeva neće biti posljedica za bebu. Postoji puno stvari koje možemo napraviti, ali ne možemo zatvoriti oči i reći da se takvo što nikad neće dogoditi, kaže De Luca.

Na upit trebaju li trudnice biti posebno oprezne u socijalnom distanciranju i kod držanja higijene kako bi smanjile rizik od zaraze, De Luca odgovara kako je to stvar zdravog razuma te da je to važno bez obzira na to je li žena trudna ili ne.

Izvor: The Guardian

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti