Američka vojska krenula u razvoj najjačeg vojnog lasera kojeg je svijet dosad vidio

Američka vojska sprema veliki tehnološki skok i obrambeno oružje koje bi trebalo neutralizirati prijetnji hipersoničnih raketa Kine i Rusije.

Branimir Vorša | 06.11.2021. / 10:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Američka vojska potpisala je ugovor s kompanijama General Atomics i Boeing prema kojem će te dvije kompanije surađivati u razvoju najmoćnijeg vojnog lasera u svijetu.

Spomenuti ugovor napravio je ured američke vojske za brze sposobnosti i kritične tehnologije (RCCTO), s konačnim ciljem demonstriranja rada solid-state laserskog sustava naoružanja visoke energije distribuiranog pojačanja i klase 300 kilovata.

General Atomics bit će zadužen za razvoj samog lasera, dok će Boeing pronaći način kako integrirati usmjerivač snopa u taj laser snage 300 kilovata.

Prototip podsustava laserskog oružja velike snage, kompaktnog laserskog oružja koji će GA-EMS isporučiti prema ovom ugovoru, proizvodit će smrtonosnu snagu veću od bilo čega što se dosad pojavilo na terenu, naglasio je u izjavi Scott Forney, predsjednik General Atomicsa.

Američka mornarica je još 2014. godine u primjenu stavila laserski sustav snage 30 kilovata, a prošle godine pkazali su djelovanje sustava snage 150 kilovata. Sustav od 300 kilovata, uzevši navedeno u obzir, predstavljao bi ogroman tehnološki skok za koji se smatra da je potreban kako bi se držao korak s kineskim brzorazvijajućim sustavom hipersoničnih raketa.

Američki general stožera John Hyten rekao je da je Kina već provela na stotine testiranja hipersoničnih raketa.

Vladini znanstvenici upozorili su da te rakete "krše zakone fizike" te da imaju sposobnost izbjeći sustav američke proturaketne obrane.

Razvoj lasera snage 300 kilovata imat će obranu od takvih prijetnji na umu.

Taj bi sustav trebao biti visoko mobilan uporabom baterija i emergetskih mreža, što bi SAD-u trebalo dati obrambenu prednost pred neprijateljskim hipersoničnim raketama.

Izvor: General Atomics

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti