Američka vojska napokon uspješno testirala svoje hipersonično oružje: "To je trenutak za povijest"

Američka Agencija za projekte naprednih istraživanja u obrani (DARPA) i američko ratno zrakoplovstvo uspješno su proteklog tjedna proveli prvi slobodan let novog hiperosničnog oružja na takozvani scramjet pogon HAWC (Hypersonic Air-breathing Weapon Concept).

Branimir Vorša | 28.09.2021. / 13:35

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tijekom testiranja vojni zrakoplov, za koji američko ratno zrakoplovstvo nije otkrilo kojeg je tipa riječ, nosio je novo američko hipersonično oružje montirano ispod krila. Nakon njegova otpuštanja, HAWC je ubrzao do supersoničnih brzina uz pomoć raketnog motora na kruto gorivo.

Nakon toga uključio se scramjet motor koji je proizvela tvrtka Northrop Grumman te je HAWC povećao brzinu, koja je pet puta veća od brzine zvuka.

Slika nije dostupna Ovo je Brzi Zmaj: Amerikanci testirali sustav koji neprijatelja može zasuti kišom krstarećih projektila

Svi primarni ciljevi su postignuti, poručili su iz DARPA-e.

HAWC je američki obrambeni projekt namijenjen razvoju tehnologija za hipersoničnu raketu koja bi se lansirala iz zraka. HAWC je izradila tvrtka Raytheon.

HAWC-ov slobodan let bio je uspješan test sposobnosti koje će hipersonične krstareće rakete učiniti vrlo učinkovitim alatom za našu vojsku. To nas dovodi korak bliže prema transformaciji HAWC-a prema programu koji će ponuditi sposobnosti iduće generacije američkoj vojsci, istaknuo je Andrew Knoedler, programski menadžer HAWC-a u DARPA-i.

Iz Raytheona pak poručuju da je provedeno testiranje bilo trenutak za povijest.

Slika nije dostupna Američka vojska razvija oružje koje će glas osobe koja govori iskoristiti da ju natjera da zašuti

HAWC je, zapravo, jedan od nekoliko američkih pokušaja razvoja hipersoničnog naoružanja. Među drugim pokušajima je i AGM-183A Air-Launched Rapid Response Weapon (ARRW), koji je dosad već dvaput pao na testiranjima. Za razliku od HAWC-a, taj sustav ne upotrebljava scramjet.

Hipersonični sustavi naoružanja postali su ključno područje nadmetanja između SAD-a, Rusije i Kine.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti