Ovo je Brzi Zmaj: Amerikanci testirali sustav koji neprijatelja može zasuti kišom krstarećih projektila

Američka vojska testirala je nedavno novi sustav lansiranja krstarećih projektila "en masse" iz teretnih vojnih zrakoplova nazvan Rapid Dragon. Time ratni teretni i transportni zrakoplovi bez posebnih preinaka mogu u tren oka postati pravi naoružani leteći kamioni.

Branimir Vorša | 22.09.2021. / 12:10

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Američko ratno zrakoplovstvo i Lockheed Martin nedavno su proveli testiranje Rapid Dragon koncepta, odnosno sustava za lansiranje balističkih raketa s paleta iz zraka. U tu svrhu testirali su sustav Rapid Dragon koristeći zrakoplove C-17A Globemaster III i EC-130J Super J.

Cilj sustava Rapid Dragon je pružiti način povećanja dostupnih sredstava odvraćanja, što bi moglo biti od koristi ako se SAD nekim slučajem u budućnosti nađe u ratu s Kinom ili Rusijom.

Slika nije dostupna Američka vojska razvija oružje koje će glas osobe koja govori iskoristiti da ju natjera da zašuti

Opremanje teretnih ratnih zrakoplova naoružanjem za odvraćanje naslaganim na palete i spremnim za lansiranje na neprijateljske položaje iz zraka "en masse" zapravo je kudikamo jeftinija opcija od stavljanja u pogon novih bombardera u zrak, što Rapid Dragon koncept čini još atraktivnijom opcijom.

Spomenuto testiranje sustava provedeno je u kolovozu, a iz zrakoplova su ispuštene palete s lažnim krstarećim projektilima, kako bi se zapravo samo vidjelo funkcionira li sustav pri otpuštanju iz zrakoplova kroz stražnja teretna vrata pomoću padobrana.

Iz Lockheed Martina poručili su da je test proveden na operativno relevantnoj visini.

Nakon otpuštanja paleta iz zrakoplova pomoću padobrana i njihovog stabiliziranja u zraku, surogat rakete su otpuštene u brzom nizu te je time dokazano da sustav otpuštanja radi kako treba. Otpuštene surogat rakete aerodinamički su identične pravoj krstarećoj raketi AGM-158B, koja ima domet od 920 kilometara.

Ovo je veliki korak prema pokazivanju izglednosti koncepta paletiziranog streljiva te sposobnosti mobilnih zrakoplova da prošire udarni kapacitet taktičkih borbenih zrakoplova i strateških bombardera, ističe Scott Callaway, direktor programa za napredne udare u Lockheed Martinu.

Sam sustav Rapid Dragon je modularan, što znači da se projektili na palete mogu slagati u skupinama od šest ili devet komada, ovisno o tipu transportnog zrakoplova na koji se ukrcavaju.

Isto tako, testirana je i satelitska komunikacija sa sustavom Rapid Dragon s tla te promjena ciljeva dok je zrakoplov s ubojitim teretom u zraku.

Slika nije dostupna S pomoću umjetne inteligencije američka vojska moći će predvidjeti poteze neprijatelja?

Idući korak američkog ratnog zrakoplovstva jest da MC-130J zrakoplov do kraja godine testira Rapid Dragon s pravim AGM-158B krstarećim projektilom.

Sustav bi se u konačnici mogao izvoziti i prema savezničkim zemljama, a neke od kojih, poput Poljske, Finske i Australije, već imaju spomenute krstareće projektile u arsenalu.

Izvor: The War Zone

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti