"Nebeska grmljavina" jedno je od najvažnijih naprednih naoružanja kineske vojske: Nevidljivi projektil stvoren je za potpunu destrukciju

Nevidljivi projektil može se ispaliti s daljine od 60 km, a može nositi čak 240 komada manjih eksploziva koje mogu uništiti mete u krugu od 6 kvadratnih kilometara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.08.2020. / 12:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Isti dan kada su Tajvan i SAD finalizirali ugovor o kupovini novih zrakoplova, na kineskoj državnoj televiziji emitiran je prilog o novom oružju kineske vojske. Riječ je o nevidljivom projektilu zrak-zemlja nazvanom "Nebeska grmljavina" (Tianlei 500) koji bi trebao povećati borbene mogućnosti kineske vojske, a pogotovo zračnih snaga. U televizijskom prilogu naglašava se kako će novo oružje pomoći u stjecanju zračne superiornosti i povećati napadačku učinkovitost te će limitirati borbene mogućnosti neprijatelja.

Slika nije dostupna Amerikanci zabrinuti zbog ruskog testiranja projektila za obaranje satelita

Song Zhongping, vojni analitičar iz Hong Konga, slaže se kako je riječ o moćnom projektilu za koji kaže da je jedno od najvažnijih naprednih oružja kineske vojske koje će biti iznimno učinkovito u uništavanju različitih vrsta meta, na zemlji i moru.

Osim što može izbjeći radare, ovaj navođeni projektil ima domet od 60 kilometara pa se mete mogu napasti s relativno sigurne udaljenosti, često i bez ulaska iza neprijateljskih linija. Poseban je po tome što u sebi može nositi različitu vrstu eksploziva (čak 240 komada), a površina koja se može pokriti pri napadima iznosi oko 6 kvadratnih kilometara.

Projektil SAD uspješno testirao nadzvučni projektil

Zahvaljujući različitoj vrsti eksploziva koju može nositi, a koja je prilagođena uništavanju različitih ciljeva, projektil se može koristiti za, kako je to objasnio jedan kineski vojni stručnjak, efektivnu destrukciju u raznim vrstama napada te se sa samo jednim projektilom mogu ciljati različite mete. Npr. idealan je za napad na zračne luke jer u isto vrijeme može nanijeti štetu aerodromskim zgradama, ali i uništiti zrakoplove na pisti, za napade na infrastrukturu poput elektrana, kao i za napade na velike vojne jedinice.

Izvor: Tech Times
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti