Isti dan kada su Tajvan i SAD finalizirali ugovor o kupovini novih zrakoplova, na kineskoj državnoj televiziji emitiran je prilog o novom oružju kineske vojske. Riječ je o nevidljivom projektilu zrak-zemlja nazvanom "Nebeska grmljavina" (Tianlei 500) koji bi trebao povećati borbene mogućnosti kineske vojske, a pogotovo zračnih snaga. U televizijskom prilogu naglašava se kako će novo oružje pomoći u stjecanju zračne superiornosti i povećati napadačku učinkovitost te će limitirati borbene mogućnosti neprijatelja.

Song Zhongping, vojni analitičar iz Hong Konga, slaže se kako je riječ o moćnom projektilu za koji kaže da je jedno od najvažnijih naprednih oružja kineske vojske koje će biti iznimno učinkovito u uništavanju različitih vrsta meta, na zemlji i moru.

Osim što može izbjeći radare, ovaj navođeni projektil ima domet od 60 kilometara pa se mete mogu napasti s relativno sigurne udaljenosti, često i bez ulaska iza neprijateljskih linija. Poseban je po tome što u sebi može nositi različitu vrstu eksploziva (čak 240 komada), a površina koja se može pokriti pri napadima iznosi oko 6 kvadratnih kilometara.

Zahvaljujući različitoj vrsti eksploziva koju može nositi, a koja je prilagođena uništavanju različitih ciljeva, projektil se može koristiti za, kako je to objasnio jedan kineski vojni stručnjak, efektivnu destrukciju u raznim vrstama napada te se sa samo jednim projektilom mogu ciljati različite mete. Npr. idealan je za napad na zračne luke jer u isto vrijeme može nanijeti štetu aerodromskim zgradama, ali i uništiti zrakoplove na pisti, za napade na infrastrukturu poput elektrana, kao i za napade na velike vojne jedinice.

Izvor: Tech Times
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju