Amerikanci zabrinuti zbog ruskog testiranja projektila za obaranje satelita

Amerikanci upozoravaju kako je test pokazao da Rusija ima oružje kojim može uništiti satelite u niskoj orbiti.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.04.2020. / 13:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Rusija je ovaj tjedan testirala projektil namijenjen rušenju satelita u niskoj orbiti, što je poprilično uznemirilo Amerikance koji smatraju da taj potez još jednom pokazuje da su prijetnje kojima su izloženi u svemiru “stvarne, ozbiljne i rastuće”. Stručnjak za svemirsko naoružanje Brian Weeden za medije je komentirao kako je Rusija testirala balistički projektil Nudol, što je već deveti ili deseti put da su testirali taj projektil od 2014. godine. Dodao je kako su Rusi na vrijeme upozorili na svoje planove i testiranje projektila.

Slika nije dostupna Sumnjivi manevri u orbiti: Ruski satelit uhvaćen kako slijedi američki supertajni satelit

U službenoj izjavi američkih svemirskih oružanih snaga (Space Command) naglašava se kako je test pokazao da Rusija ima oružje kojim mogu uništiti satelite u niskoj orbiti. Također, podsjećaju i na nedavni incident kada su dva ruska satelita, za koja kažu da su pokazivala “karakteristike svemirskog oružja” izvodili “neodgovorne i potencijalno prijeteće” manevre u blizini satelita američke vlade .

Ovotjedno testiranje, smatraju Amerikanci, još je jedan dokaz ruskog licemjerja jer, dok se zalažu za postizanje dogovora o svemirskom naoružanju s ciljem ograničavanja američkih mogućnosti, očito je da nemaju namjere zaustaviti svoje “protusvemirske programe naoružanja”, objavili su na stranici Space News komentar zapovjednika svemirskih oružanih snaga generala Johna Raymonda.

Slika nije dostupna Ozbiljno upozorenje: Hakeri bi mogli preuzeti kontrolu nad satelitima i pretvoriti ih u svoje oružje

On je zatražio da države postignu dogovore i ustanove norme odgovornog ponašanja u svemiru kako bi se stvorili sigurni i stabilni uvjeti za svemirske aktivnosti koji uključuju komercijalne i civilne aktivnosti, kao i aktivnosti usmjerene nacionalnoj sigurnosti.

Izvor: Space News
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti