Američka vojska razvija dronove s umjetnom inteligencijom za "potragu i spašavanje", ali i "uzbunjivanje"

Dronovi bi, uz autonomno djelovanje, morali moći letjeti brzinom od barem 90 kilometara na sat i imati autonomiju od barem dva sata.

Martina Čizmić | 02.01.2020. / 15:25

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Američka vojska razvija dronove koji bi bili pogonjeni umjetnom inteligencijom za "akcije potrage i spašavanja" na bojištu, ali i koji bi se veoma lako mogli pretvoriti u dronove za "akcije traži i uništi".

Naime, američki Udruženi centar za umjetnu inteligenciju (Joint Artificial Intelligence Center JAIC) krajem prosinca objavio je poziv u kojem traži pametne i zanimljive ideje koje bi kombinirale umjetnu tehnologiju i rojeve dronova.

Prema pozivu, rješenje bi trebalo obuhvaćati dronove koji bi mogli sami letjeti i imati mogućnost da traže i pronađu ljude i "objekte", emitiraju video svojih aktivnosti, ali i uzbuniti u slučaju da naiđu na nešto zanimljivo. Što bi to zanimljivo trebalo biti, kao i koga bi točno trebali uzbuniti, nije pretjerano jasno. Dronovi bi također morali moći letjeti brzinom od barem 90 kilometara na sat i imati autonomiju od barem dva sata.

Iako se navodi kako bi službena zadaća takvih dronova trebala biti "potraga i spašavanje", s obzirom na to da je vojska umiješana, vjerojatno je da će u nekom trenutku ti dronovi imati i vojno djelovanje. Kakvo točno, možemo samo nagađati.

Rok za davanje prijedloga je 20. siječnja 2020., a mogu se javiti samo američke tvrtke koje ispunjavaju stroga sigurnosna pravila. 

Inače, JAIC je javnosti postao poznat kad je preuzeo kontrolu nad projektom Maven, inicijativom za pretvaranje strojnog učenja u oružje. Taj je projekt inače trebao biti pod Googleovim nadzorom, ali su se njegovi zaposlenici pobunili protiv ideje da Pentagonu pomažu napraviti vojnu umjetnu inteligenciju.

Bit će zanimljivo vidjeti tko će se i s kakvim idejama javiti na ovaj poziv te što će od svega toga zaista služiti za "pronalazak i spašavanje", a što u druge svrhe.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti