Američka vojska želi čitati misli svojih vojnika

Umijeće ratovanja dobiva novu dimenziju, temeljenu na znanosti, iako se mnogima neće svidjeti.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 08.11.2015. / 09:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Što god netko mislio o tome, nepisano je pravilo i konačna istina kako su ratovi, uz svo zlo koje nose sa sobom, zapravo pravi rudnik zlata. Ogroman se novac okreće u vojnoj industriji, sve više je u cijelu priču uključena i tehnologija, zajedno sa znanstvenicima. Već smo imali prilike vidjeti kako se razvijaju nova oružja, nove "super uniforme", a sada su u redovima Američke vojske osmislili program koji će im pomoći da - čitaju misli svojim vojnicima. 

Voditelj programa je znanstvenih dr. Anthony Ries, koji radi na istraživačkom programu nazvanom (ne slučajno) MIND, što u slobodnom prijevodu znači misli, a zapravo je u ovom slučaju skraćenica od Mission Impact Through Neurotechnology Design. Pojednostavljeno rečeno, radi se o računalnom programu koji može interpretirati moždane valove, odnosno, ako ćemo do kraja jednostavno, čitati misli vojnika. Već se odrađuju brojni testovi u laboratorijima koji daju i prve rezultate. 

Umjesto da analitičari za kreiranje borbene taktike ili akcija analiziraju fotografije i snimke s terena, to će se raditi "izravno iz misli vojnika". Naime, u jednom od testova su vojnici EEG-om bili povezani na posebno konfigurirana računala i gledali su niz fotografija koje su se izmjenjivale na zaslonu u intervalima od jedne sekunde. Na fotografijama su bili čamci, pande, jagode, leptiri i lusteri. Računalo je otkrilo da su gotovo svi vojnici drugačije reagirali kada se na zaslonu pojavio - čamac. 

Poanta je u tome da je jedino čamac relevantan za njihovo "zanimanje" i budući razvoj programa će se temeljiti upravo na relevantnosti. Primjerice, dr. Ries otkriva kako će "čitanje misli" pomoći da se brže reagira u realnim situacijama s terena, kada vojnik vidi nešto što je relevantno u kriznim situacijama. Umjesto naknadne analize će se moći reagirati istog trena u situacijama kada je, pojašnjava dr. Ries, primjećen potencijalni bombaš samoubojica i slično... O tome kada će se i na koji način MIND implementirati u svakodnevnicu američke vojske za sada nema detalja. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti