Američki B-52 u pratnji MiG-ova HRZ-a preletio iznad Hrvatske

Ovaj jedinstven događaj omogućio je hrvatskim pilotima da lete krilo uz krilo s legendarnim bombarderom.

Martina Čizmić | 28.08.2020. / 18:36

 Republika Hrvatska sudjelovala je u zajedničkoj NATO aktivnosti „Allied Sky“, tijekom koje je šest američkih aviona B-52 u jednom danu preletjelo područja svih zemalja članica NATO saveza u Sjevernoj Americi i Europi, priopćili su iz MORH-a.

Tijekom preleta iznad Hrvatske, američki avion B-52 prepratili su avioni MiG-21 iz sastava 191. Eskadrile lovačkih aviona 91. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. U aktivnosti su sudjelovali i pripadnici Bojne Zračnog motrenja i navođenja, koji su svojom profesionalnom potporom doprinijeli kvalitetnoj provedbi ove aktivnosti koja je bila odlična prilika za zajedničko uvježbavanje i osposobljavanje.

Ministar Banožić izrazio je zadovoljstvo sudjelovanjem Republike Hrvatske u ovoj NATO aktivnosti, istaknuvši da se na ovaj način šalje dobra poruka kako Hrvatska vojska zajedno sa saveznicima doprinosi globalnoj sigurnosti i kolektivnoj obrani.

Svi zajedno, povezani u istoj misiji, aktivni smo čuvari svjetskog mira, rekao je ministar.

Zapovjednik 191. Eskadrile lovačkih aviona pukovnik Zvonimir Milatović rekao je ovom prigodom da je riječ o jedinstvenom događaju i posebnoj prilici u kojoj jedan legendarni avion tipa MiG-21 može letjeti krilo uz krilo sa još legendarnijim bombarderom B-52.

Mislim da je ovo pun pogodak. Nama je čast sudjelovati u ovakvoj vježbi gdje presrećemo bombarder američkih zračnih snaga, istaknuo je te dodao da se ova vrsta zrakoplova ne koristi često kao meta za presretanja. Najčešće mete koje presrećemo NATO saveznika su ili lovački avioni drugih zemalja ili transportni avioni koji su u tranziciji kroz hrvatski zračni prostor, rekao je pukovnik Milatović.

Avion američkih zračnih snaga B-52 ušao u zračni prostor Republike Hrvatske u 16:14 sati na Dubrovačkom području, a u 16:59 sati izašao na području Bregane.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti