Američki F-35A srušio se tijekom slijetanja, to je treći zrakoplov pete generacije koji je vojska SAD-a izgubila u manje od mjesec dana

Najnapredniji ratni zrakoplov na planetu doživio je još jednu nesreću. To je treća nesreća u kojoj su izgubljeni ratni zrakoplovi pete generacije u SAD-u u manje od mjesec dana.

Branimir Vorša | 09.06.2020. / 08:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prilikom slijetanja u vojnu zračnu bazu Hill u američkoj saveznoj državi Utah, zrakoplovu F-35A Lightning II američkog ratnog zrakoplovstva zakazalo je podvozje zrakoplova.

Naime, podvozje 35-ice prilikom slijetanja je popustilo, no, na svu sreću, pilotu nije ništa i uspio je bez poteškoća izaći iz zrakoplova. Zrakoplov je bio na rutinskom trenažnom letu, a zračna baza Hill nakon nesreće zatvorila je pistu i suspendirala sve letove.

Zrakoplovi koji su bili u zraku u vrijeme nesreće oko te baze preusmjereni su na druge zračne baze.

Uzrok nesreće trenutačno se istražuje.

Isti tip ratnog zrakoplova doživio je nesreću i potkraj svibnja. Tad se tijekom večernjeg trenažnog leta F-35A, koji je pripadao 33. borbenom krilu u zračnoj bazi Eglin, srušio.

Nekoliko dana ranije u istoj zračnoj bazi srušio se i F-22 Raptor, još jedan američki ratni zrakoplov pete generacije. Piloti u obje te nesreće uspjeli su proći bez ozljeda, odnosno katapultirali su se iz kokpita na sigurno.

Nakon dvije nesreće u Eglinu s dva najnaprednija zrakoplova pete generacije američkog ratnog zrakoplovstva, zapovjednik baze brigadni general Scott Cain pozvao je na sigurnosnu pauzu te pojasnio da su događaji u posljednjih nekoliko dana podsjetnik da je obrana SAD-a opasan posao.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti